Избрани Новини

Хората без образование все по-трудно намират работа

В област Благоевград едва 9% от регистрираните безработни са с висше образование

Четири пъти по-дълго време продължава намирането на работа за хората със средно или по-ниско образование в сравнение с тези, които са завършили университет. Около 10 месеца пък е престоят на безработните в Бюрата по труда в страната. Статистиката показва още, че са необходими около 15 месеца за хората над 55 години, за да започнат нова работа, докато младежите до 29 години успяват за около 5 месеца.

Данните на Агенцията по заетостта сочат, че все повече се увеличават хората, останали без работа повече от година.

Валентин Димитров от Благоевград също попада сред тях. Мъжът е завършил 11-и клас и е изкарал курс за шлосер. Без работа е от 3 години.

"В момента на нас не ни трябват общи работници, на нас ни трябват майстори” - това ми казват."
"Тоест трябва да имаш повече умения?"
"Да."

В област Благоевград едва 9% от регистрираните безработни са с висше образование, а около 76% са със средно.

"Хората, които са с висше образование заемат работни места, които са обявени за средно образование, така че до някъде и това повлиява на общия брой регистрирани безработни", коментира Станислава Поповска – директор на Регионалната служба по заетостта в Благоевград.

Според Поповска висшистите намират по-лесно работа и защото са по-мотивирани, а и работодателите ги предпочитат. Не само образованието, а и квалификацията оказва влияние за намирането на работа. Специалистите стоят по пет месеца в бюрата по труда в страната, хората с работническа професия- по-малко от 9 месеца, а безработните без квалификация- над една година, информира БНТ.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов