Избрани Новини

Оранжерии хранят най-голямото петричко село

Все повече млади хора започват да се занимават със земеделие

Не спират да се строят оранжерии в петричкото село Първомай. Добрата новина е, че все повече млади хора започват да се занимават със земеделие, съобщава standartnews.com. Стотици се захванаха с това препитание. Над 600 декара вече са само покритите помещения, в които се отглеждат различни зеленчуци. А само преди 7-8 години оранжериите бяха на площ от не повече от 200 декара. "Земеделската работа ни спасява. Няма друга алтернатива. По-важно е, че младите не бягат от селото. Остават тук, създават семейства, децата се увеличават, трябва ни нова и по-голяма детска градина", твърдят жители на Първомай.
Оранжериите никнат като гъби, доста от тях са модерни и оборудвани с всичко необходимо. Земеделците настояват за държавна политика за реализацията на земеделската продукция, за да не се налага всеки сам да се спасява. Трудът от сутрин до вечер на полето осигурява прилични доходи. В селото винаги са разчитали на здравата работа. Затова и селището е кръстено Първомай, на Деня на труда, който е най-големият празник. За много от жителите земеделската работа е семеен бизнес. Работят не само родителите, но им помагат и децата.

Садят всичко- кромид, чесън, маруля, краставици, домати, зеле.

"Земеделието изисква ежедневна работа. Свикват децата от малки да работят. Не се оплакват. Благодарение на зеленчуците се прехранваме и връзваме двата края", признават земеделците в Първомай.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)