Избрани Новини

Дават 2 300 лева заплата за проучване на злато в Бабяк

Близо 30 мъже ще участват тази година в проучванията на златни залежи

Близо 30 мъже от белишкото село Бабяк ще участват тази година в проучванията на златни залежи. Останалите близо 700 жители на селището стискат палци в скоро време и на тях златото да им осигурява препитание.

„Фирмата започва нови проучвания през март. Уверенията са, че всички работници ще са от селото ни – близо 30 души. Доходите за тези наши хора са отлични, не им трябва чужбина. Тези, които правят сонди, получават по 2300 лева заплата. Другите, които копаят, вземат по 1000 лева. Останалите мечтаят да бъдат наети, за да си решат проблема с доходите", разкри кметът на населеното място Мустафа Бъсков. Проучванията ще продължат не само тази година, но и през 2017 г. Очаква се през 2018 година да започне да функционира рудник за добив на злато, където ще намерят работа почти всички мъже в Бабяк, където безработицата е над 80%.

Находище на благородния метал беше открито край населеното място преди няколко години. То се намира в т.нар. блок "Бабяк" близо до поречието на р. Места. Откритието на залежите е направено от концесионера – канадска компания. През 2015 година те попаднаха при проучванията на златна жила, която се намира на дълбочина между 500 и 1300 метра. На няколко места са монтирани сонди. Местните жители вярват, че тяхната планина – Родопите, ще стане като канадската река Клондайк.

Те са получили уверение от концесионера, че с предимство ще бъдат назначени жители на Бабяк на работа в рудника, след като започне добивът на злато. Златното находище е открито в местността Бабешка чука над селището. Жилата е дълга няколко километра, разклонява се не само към близкото село Златарица, но и към якорудското село Бунцево. „Най-важното за нас е, че новините са добри, има златни залежи в района. Ние не искаме злато, а работа", допълва Мустафа Бъсков, пише standartnews.com.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)