Избрани Новини

Търговията в Петрич и Сандански е на ръба на оцеляването

Блокадата на границата продължава

Блокадата на българо-гръцката граница продължава. Протестиращите фермери затвориха в продължение на часове граничните ни пунктове, а южната ни съседка се оказа в плен на пълна транспортна блокада. Километрични опашки от чакащи камиони продължава да има на граничните пунктове Кулата-Промахон и Илинден-Ексохи.

Екип на БНТ посети Сандански, където търговците са категорични, че последните дни почти няма гръцки туристи, а именно те са основата на икономиката в региона. Според тях  икономиката на града е в застой.

Анастасия Василева, чийто клиенти са основно гърци, казва, че след отлива на туристите от южната ни съседка потреблението намаляло в пъти.

“Сега не може да се говори за сравнение. Ако трябва да правим сравнение, тогава, ако сме имали приходи да се храним със симид и други неща, сега едва за сухарчета”, казва тя.

Обикновено през почивните дни главната улица на Сандански е изпълнена с гръцки туристи. След блокадата обаче рядко може да се срещне грък. Собствениците на магазини са категорични, че именно на пълните с гърци автобуси се крепи цялата икономика на Петрич и на Сандански. Казват още, че без тях трудно ще оцелеят и се притесняват за бъдещето си.

“Препитанието на жената извън търговията и услугите е в гръцките цехове. Хората не могат да си изнесат продукцията. ТИР-овете стоят, камионите стоят със седмици. То е престъпление”, разказва Любка Стоева – собственик на магазин.

Според представителите на бизнеса от Сандански гърците са най-щедрите туристи, които пазаруват по много и не се пазарят за цената. Именно затова са категорични, че са най-добрите клиенти и се надяват скоро да се върнат в родните ни курорти, за да съживят икономиката им.

Гърция се оказа в плен на пълна транспортна блокада. Протестиращите настояват правителството на Алексис Ципрас да оттегли проекта за промени в пенсионната и данъчната система и да бъде изготвен нов, с участието на представители на фермерите.

Фермерите се заканват протестите да продължат за неопределен срок от време, ако правителството не оттегли спорния законопроект. Силите на реда, както и самите фермери, охраняват блокираните пътни артерии, за да не се достигне до инциденти.

Премиерът Алексис Ципрас също заяви готовност да се срещне с фермерите, но постави условие – да се оттеглят от пътищата и границите.

Реформата е част от нужните икономии, на които Гърция се съгласи срещу 86 млрд. евро спасителен заем от международните кредитори. Профсъюзите, обаче, твърдят, че планът на властите ще доведе до увеличаване на безработицата, тъй като разходите за бизнеса ще се увеличат.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов