Избрани Новини

Панагюрското златно съкровище остава на държавата

Панагюрското златно съкровище остава на държавата, реши окончателно Върховният административен съд (ВАС), като отхвърли искането за отмяна, подадено от Стефка Ангелова на влезли в сила решения от тричленен състав и петчленен състав на съда от април 2012 г. и октомври 2013 г., съобщи Novanews.bg.

Жалбата на Стефка Ангелова от София е срещу отказ на министъра на културата да впише Панагюрското съкровище като собственост на откривателите братя Дейкови и на собственика на земята Георги Топалов, където е било открито.

С молбата за отмяна на решенията на ВАС тя е твърди, че неправилно съдът е приел, че земята, върху която е открито съкровището, е държавна собственост.

Тя е искала седемчленният състав на Върховния административен съд да отмени решенията на тричленния и петчленен състав на Върховния административен съд и реши делото по същество, като обяви за нищожен отговора на министъра на културата.

ВАС преценява, че по същество молбата за отмяна на соченото в нея правно основание е неоснователна и следва да бъде отхвърлена.

В поредната си молба до ВАС Ангелова твърди, че се касае до наличие на ново писмено доказателство от съществено значение за делото, което при решаването му не е било известно на съда.

Като такова се сочи писмо на Българската социалистическа партия. Според съда обаче то не е ново обстоятелство. За да отхвърли жалбата, съдът е приел, че Стефка Ангелова не е доказала качеството си на "колекционер" – собственик или държател на културни ценности.

Такова качество не е придобивал и наследникът й, тъй като е безспорно установено, че на 8 декември 1949 г. братята Павел, Петко и Михаил Дейкови са намерили деветте златни прибора, известни като Панагюрското златно съкровище, което веднага е било предадено в Околийския народен съвет Панагюрище.

Възражението на Ангелова, че откритието се е намирало в частен имот е подробно обсъдено от съда и е прието, че не е представено доказателство, от което да е видно, че теренът е бил частна собственост, и то на Георги Топалов.

Съдът е приел за установено от доказателствата по делото, че към 8 декември 1949 г. "керамидарната фабрика "Мерул"" е национализирана; съкровището е намерено от работници "при копаене на пръст в района на тухларницата", "на държавно място", то собствеността на терена е била държавна.

Фактът, че към този момент земята е била с "неуреден статут" или че първият кадастрален и регулационен план на гр. Панагюрище е изработен едва през 1957 г. не променя факта, че мястото към онзи момент е било държавно.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов