Избрани Новини

Панагюрското злато се клонира

Най-доброто от печата

12-12-2012, 06:49

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Единият сервиз отива в "Бояна", крият другия в супертрезор в Средногорието

Панагюрското съкровище се клонира. Освен оригинала вече има две негови точни копия. Едното ще се съхранява в музея в Панагюрище, а другото - в Националния исторически музей (НИМ) в столицата. Това стана възможно благодарение на бизнесмена инж. д-р Лъчезар Цоцорков, който е известен като меценат в родния си край и неведнъж е спонсорирал археологически разкопки в Средногорието.


Уникалният златен сервиз, чиито 12 предмета тежат общо над 15 кг злато с проба 23,85 карата, е "клониран" от Пламен Василев и колегата му Велимир Великов. Те неслучайно са избрани като изпълнители от НИМ за изработването на антиките. Пламен Василев е работил не за кого да е, а за Ватикана, откъдето са му поръчали да направи копия на изящни чаши и пръстен. Велимир Великов пък е ученик на известния Георги Чапкънов и като негов помощник е участвал в изработката на герба на Република България и скулптурата на света София в столицата.
Освен че е осигурил изработването на двете копия, инж. Лъчезар Цоцорков изцяло е финансирал и изграждането на специално хранилище в Панагюрище, където ще бъде изложено едното копие. Общо е похарчил около 7 млн. лв. "Разгледах трезора и го кръстих "Бункерът 
на Хитлер" толкова е недосегаем", пошегува се вчера шефът на НИМ проф. Божидар Димитров.

"Даже е по-добър - като системи за охрана, защото тогава не е имало такава електроника. Но така трябва и да бъде - това са първите копия на златно съкровище, което се прави у нас", допълни проф. Димитров. И най-голямото дарение в областта на музейното дело досега. "Копието, което г-н Цоцорков пък подари на НИМ, идва съвсем навреме. Защото с колегите винаги се чудим с какво да запълним голямата витрина на залата, посветена на тракийското изкуство, когато панагюрското злато поеме зад граница", призна шефът на НИМ.
Професорът поясни също разликата между копие, реплика и сувенир, които често се бъркат от хората. "Репликите на подобни съкровища, които се подаряват на чуждестранни държавници или някакви заслужили хора, са със същата форма и размери на оригинала, но са
изработени от сребро и дори от мед и само са позлатени. Сувенирите пък може и да са от чисто злато, но са много по-малки", обясни шефът на НИМ.

Идеи за изработването на копия има вече и за други наши съкровища, подхвърли още проф. Димитров. По този начин ще се задоволи локалният патриотизъм на провинциалните музеи и въобще цялата местна общественост. А и такава е световната практика - големите музеи изнасят за временни експозиции именно копия на подобни безценни колекции. Оригиналът много рядко напуска своето хранилище.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов