Избрани Новини

Панагюрското съкровище не може да бъде подменено, белязано е с уран

Архив Пловдив

20-10-2012, 09:53

Снимка:

bnr.bg

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Никой не може да каже къде се съхраняват данните от облъчването, станало през 1974 година

Всеки съд от Панагюрското златно съкровище е облъчено с точно определено количество уран, за да се предпази от подмяна на оригинала, съобщи “Телеграф”. Белязването на златните съдове станало в далечната 1974 година, когато съкровището напуска България за първи път, за да бъде изложено в Париж. Идеята е уранът, който има разпад 1000 години, да посочи при завръщането му дали няма подменени съдове от оригиналните с техни точни копия.

За съжаление, никой днес не може да каже къде се съхраняват данните от облъчването. Търсенето на документи в архивите на музеите в София и Пловдив не е дало резултат. Единствената възможност е данните да се съхраняват в архиви на Народната милиция, която след 1989 година вече е полиция.

Вероятно тази секретност е обоснована с възможността оригиналите да бъдат подменени и след това продадени в чужбина. Затова данните се знаят от един-двама души и то при условие, че са изключително проверени и сигурни хора.

Друга мистерия около Панагюрското съкровище е свързана със собствеността върху него. По документи, Пловдивският археологичен музей е единствен собственик, само в неговата инвентарна книга са описани уникатите.

Според други твърдения, истински собственик е Панагюрският археологически музей, а в Пловдив съкровището е временно, вероятно от съображения за сигурност.

Братята-откриватели на златните съдове също претендират, че държавата не ги е откупила от тях, а само им е дала награда. Така че може да се приеме, че съкровището си е тяхно.

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов