Избрани Новини

Скандал за Панагюрското златно съкровище

Животът

18-03-2013, 13:10

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Наследниците на братя Дейкови поискаха днес съкровището да им бъде върнато

Скандал се вихри с Панагюрското златно съкровище. До месец Върховният административен съд трябва да излезе с решение за собствеността на съкровището, открито от тримата братя Дейкови, съобщава БТВ.

Наследниците им поискаха днес Панагюрското съкровище да им бъде върнато. Павел Цветанков и Стефка Ангелова твърдят, че златните съдове са открити на частна земя и не са откупени от държавата. Двамата ищци се позовават на Закона за старините от 1911 г., който е действал през 1949 г., когато е открито съкровището. „Дори да ви откраднат кола или апартамент, всеки се бори за собствеността си”, заяви Стефка Ангелова.

В съдебната зала не се явиха представители нито на Министерството на културата, нито на Националния исторически музей, които да защитят тезата, че Панагюрското златно съкровище е публична държавна собственост

„Аз съм в сферата на музеите от 32 години и не се учудвам от реакцията на държавните органи, които в повечето случаи не изпълняват законите и не се грижат за държавната собственост”, коментира Костадин Кисьов - директор на Регионалния исторически музей в Пловдив.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов