Избрани Новини

Панагюрското злато било подменено?

Архив Бургас

15-10-2012, 11:27

Снимка:

bnr.bg, архив

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Ритон от комплекта е станал по-тежък, другите златни предмети също са сменили размерите и теглото си

Ритон с глава на елен от Панагюрското съкровище е пораснал за 60 години с 11 грама. Другите златни предмети също са сменили размерите и теглото си. Това казва пред в. “Телеграф” Павел Цветанков, който е един от внуците на откривателите на уникалните съдове.

Цветанков разкрива, че той и сестра му вече са подали сигнал до ДАНС. Те са внесли и иск във Върховния административен съд да им бъде върнато съкровището. По думите му за последните 60 години съкровището е пораснало – при някои съдове промяната е само до грам-два. Изменение има и във височината, и в широчината на златните находки.

“Искам да разбера истината и как така се е случило”, казва Цветанков.

Има известни съмнения, че Панагюрското златно съкровище е подменено. Въртят се какви ли не слухове, като дори съществува версия, според която Людмила Живкова е продала предметите, за да бъде платено излъчването на речта й в Мексико у нас по един от първите сателити. Този слух се подхранваше от факта, че през 1974 година Живкова е взела съкровището от Пловдивския археологически музей и в продължение на 8 години не се е знаело къде е.

“Няма да се занимавам повече с луди хора!”, категоричен е Божидар Димитров. Той не желае да коментира подробно изказванията на Цветанков и сестра му.

“През 1949 година теглилките са били едни, сега са съвсем други. Възможно е просто да е допусната грешка при тегленето”, са думите на директора на Националния исторически музей.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов