Избрани Новини

Треска за имане! Кой ще печели от Панагюрското съкровище?

Наследници на златните съдове в лют спор с държавата

Панагюрското златно съкровище е вписано незаконно в инвертарната книга на Пловдив, защото няма приемно-предавателни протоколи. Това обясни пред bTV един от наследниците Павел Цветанов. Той и Стефка Ангелова са потомци на братята Дейкови, които намерили съкровището, докато копаели глина за тухли. Наследниците искат панагюрското съкровище да им бъде върнато. Двамата ищци се позовават на Закона за старините от 1911 г., който е действал през 1949 г., когато е открито съкровището. По думите им съкровището не е оценявано по онова време, а е трябвало.

Двама наследници твърдят, че златните съдове са открити на частна земя и не са откупени от държавата.

„Людмила Живкова издава заповед, с която съкровището трябва да дойде в София, но тя никога не е изпълнена, защото то не е заведено към БАН”, обясни Цветанов. След създаването на Националния исторически музей (НИМ) през 1982 г. златните съдове са вписани в книжата с различни номера и размери от оригиналните, твърдят още наследниците.

„НИМ вече 32 г. стопанисва незаконно тази вещ”, коментират те. Цветанов цитира изказване на ексминистъра на културата Вежди Рашидов, че ведомството не знае как е придобито съкровището и чия собственост е.

Шефът на историческия музей в Пловдив Костадин Кисьов отбеляза, че този спор не се решава от археолози, а от прависти. „Братята са предали съкровището на държавата срещу заплащане и има документи за това”, каза той. Наследниците обаче контрираха, че парите са били награда, а не откупуване на съкровището.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов