Избрани Новини

Наплив от японци за Панагюрското съкровище

Архив София

08-07-2012, 15:38

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

Туристи от  Токио, Сидни, Мелбърн, Монреал и дори Лос Анжелис идват у нас, за да се възхитят от красотата и историята, която крие Панагюрското съкровище

Над 1000 японски туристи са се записали да летуват на българското Черноморие, но не само заради слънцето и водата. Това е съобщил пред уредниците на Панагюрския исторически музей бизнесменът Яматоши Токиша от японския град Осака. Той и семейството му бяха сред първите, които се възхитиха на златната реликва в панагюрския музей, новия трезор и галерията за съкровището, предаде Стандарт Нюз.

Бизнесменът набързо агитирал хиляди свои сънародници да посетят това лято България. След като разбрал, че то вече отпътува от Панагюрище за Черноморието, решил заедно с другите японци да съчетае Златни пясъци и Слънчев бряг и да стане екскурзовод на останалите японци, които неистово искат да видят златото. Първите туристи от Страната на изгряващото слънце ще кацнат на 1 юни в София. Първоначално те ще са около 50 човека, а след това на групи ще дойдат още стотици. Първоначалната им дестинация е община Стрелча, където на 2 юни се провежда Празникът на розата.

Японският бизнесмен се влюбил в Средногорието - Панагюрище и Стрелча, и решил първо да покаже техните забележителности. Маслодайната роза, например, го заинтригувала и като бизнесмен, защото цената й непрекъснато расте, а японският пазар имал голяма нужда от нея. След празника в Стрелча туристите щели да посетят Панагюрище, а след това да отпътуват за Черноморието за почивка и разглеждане на съкровището.

"Най-вероятно японците са се впечатлили от историята и красотата на реликвата, която видяха за месец в Панагюрище близо 35 000 души от Токио, Сидни, Мелбърн, Монреал и дори Лос Анжелис", коментираха панагюрските етнографи. Те споделиха, че уговорката, всяка година за месец съкровището да си идва у дома, остава, а в момента до следващата година в трезора е поставено уникалното копие на реликвата, изработено с помощта на медодобивния гигант край Панагюрище.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов