Избрани Новини

Пазят панагюрското злато в трезор за 4,5 млн. лв.

Архив Бургас

17-04-2012, 18:53

Снимка:

БНТ

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

То е изложено в историческия музей в града, където е било намерено преди 63 години

Супертрезор за 4,5 млн. лева ще пази оригинала на Панагюрското златно съкровище,

докато е изложено в историческия музей в града, където е било намерено преди 63 години, съобщава в. "Монитор".

За изграждането на залата трезор са използвани близо 1500 куб.м специален бетон, а строежът е отнел 8 месеца. В панагюрската експозиция за пръв път всеки един от съдовете се показва в отделна витрина, което няма аналог в световната музейна практика.

Витрините са от бронирано стъкло и са проектирани и изработени в Германия. Представляват цилиндри с диаметър 60 см и височина 3,20 м.

Самият трезор заедно с преддверието и информационната зала са облицовани в ефектни разновидности на гранит, италиански мрамор, туфа и полускъпоценния камък лабрадорит.

Хранилището, техниката и изработването на двете копия бе финансирано от бюджета на Меднообогатителният комбинат “Асарел Медет” АД, оповести изпълнителният директор инж. д-р Лъчезар Цоцорков.

Той заедно с бившия депутат и сегашен кмет на средногорския град Никола Белишки бе главният „виновник” уникалният сервиз от 9-те златни съда да се върне след 63 години в родния град, където бе намерен на 8 декември 1949 г. от тримата братя Павел, Михаил и Петко Дейкови.

Съгласно подписаното споразумение между дарителя, местния музей и НИМ оригиналът ще гостува по един месец в годината в столицата на IV революционен окръг. През останалото време местните и гостите на Панагюрище ще могат да разглеждат копието на съкровището, чиято стойност е 850 000 лв.

 Дарителският проект възлиза на 6,15 млн. лв. За да видят изящните съдове, всеки от които е поставен в специална бронирана витрина, вчера в Панагюрище дойдоха Цветан Цветанов, колегите му Вежди Рашидов и Делян Добрев, депутати и много гости.

След година световноизвестният музей Лувъра в Париж също ще посрещне златното съкровище.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов