Избрани Новини

Децата от ромския музикален клуб в Сандански получиха своите акордеончета (снимки)

Ръководител на клуба е писателката Кирилка Димитрова

Ромската писателка Кирилка Димитрова, автор на романите "Орисия" и "Незнайни пътеки", не спира с обществената си дейност. След проведени разговори с ръководството на Община Сандански и с тяхната финансова помощ бяха закупени 10 малки акордеона, с които ще поставят началото на музикален клуб в ромската махала - една чудесна новина,  която Blagoevgradutre.bg първи съобщи.

Десетте момчета вече бяха избрани от Кирилка Димитрова и те с нетърпение очакваха първите занимания, защото всяко от тях обича музиката и иска да се научи да свири поне на един инструмент.

И това се случи! Писателката тези дни се срещна с децата и техните родители в ромската махала в Сандански и им раздаде малките акордеони. Проведе й първото занятие с тях, като  им разказа по-важното за инструмента и им посвири популярни мелодии, за да им покаже на какво ще се научат в музикалния клуб.

Ще ги обучава самата писателка, защото тя свири на няколко инструмента, научила е децата и внуците си също да свирят, а и нейната мечта, когато е била малко дете, е била да си има акордеон. Заедно със своите внуци тя дори е участвала с музикални изпълнения в "Шоуто на Слави" и "Музикални семейства". Писателката Кирилка Димитрова бе и сред десетте номинирани личности за "Будител на 2020 година за община Сандански".

Новото предизвикателство я радва и вълнува, защото обича музиката и ще се радва всяко дете да усети нейната сила и мощ. "Може децата да не станат големи музиканти, защото аз не съм професионален музикант или учител, аз съм само обикновена акушерка, но ще получат полезни музикални знания, ще се постарая да ги науча да обичат и ценят музиката. А и умението да свириш поне на един инструмент вече ти дава занаят."

Да припомним коя е Кирилка Димитрова:

Авторката на романите "Орисия" и „Незнайни пътеки“ Кирилка Димитрова е родена в малко крайдунавско селище. Израснала в бедно ромско семейство, рано поела товара на семейния живот, тя с много препятствия завършва висшето си образование в София. Работи като акушерка в родилните домове в селата Брежани, Крупник, Рибново и „Акушеро-гинекологичното отделение“ в болницата в гр.Сандански. Има двама сина, но съдбата й отнема първородното дете само на 25 години. Живее в Сандански и Благоевград.
В първия си роман „Орисия“ (2019 г.) авторката описва житейския си път и несгодите, с които ромската жена трябва да се справи, за да постигне мечтите си за добро образование и професия, чрез която да се реализира.     
Вторият й роман „Незнайни пътеки“ е вълнуваща история за една драматична съдба, за една голяма любов, за обратите на съдбата, на които всички сме подвластни. В него авторката отново разказва за живота на ромите. Този път ни пренася в табора чрез интересни съдби и житейски преживелици. Сюжетът ни среща с любов и насилие, низост и благородство, за да ни припомни, че животът е пъстър и богат и на добро, и на зло. И че всеки сам избира своята пътека в живота.

Третият й роман "Жажда" е вече в печатницата и скоро ще поеме своя път към читателите. Той показва сблъсъка между човешката жажда за власт и пари, от една страна, и стремежа към обикновен, земен, но щастлив живот - от друга.

Готов е и четвъртият й роман "Бели лястовици", който отново поставя важни проблеми на нашето съвремие.

Редактор на четирите й книги е журналистката Антоанета Гулева, главен редактор на сайта Blagoevgrad.utre.bg.

Кирилка Димитрова публикува в литературни сборници, член е на творческите обединения при НЧ „Н.Вапцаров 1866“ – Благоевград. Сили и умения отдава за интеграцията на циганския етнос в българското общество. Работи с деца и жени за здравната им просвета и за необходимостта им от образование. С общи усилия тя е сигурна, че ще има промяна в живота на ромите, защото те са част от българския народ.Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)