Първия си роман представи ромска писателка в Благоевград (снимки)

Това е "Орисия" на Кирилка Димитрова

Ромската писателка Кирилка Димитрова представи днес своя първи роман "Орисия" в централната библиотека на НЧ "Н.Вапцаров 1866" - Благоевград. Срещата беше водена от писателката Евгения Йорданова. Присъстваха членове на двата литературни клуба в града - "Огнище" и "Оксиморон", на Клуба на краеведите, Клуба на учителите-ветерани, приятели, както и редовни читатели на библиотеката.

Евгения Йорданова сподели с присъстващите своите впечатления от книгата и поздрави авторката за добрия роман и за обществено-полезната й дейност сред ромския етнос. Издателят на романа Иван Коджабашев, директор на издателство "Бон", разказа за работата си с писателката над книгата и я поздрави за успешния й дебют, пожелавайки й нови книги. Редакторката на книгата Антоанета Гулева припомни някои от моментите над книгата и от срещите си с Кирилка Димитрова. Председателят на Клуба на учителките-ветерани г-жа Гебова също сподели впечатления от авторката и нейната книга, като припомни, че тя също е член на клуба.

Откъс от романа прочете Саша Ласина, изтъкната общественичка от Благоевград и актриса-самодейка.

Имаше много въпроси, свързани с работата на Кирилка Димитрова като акушерка, като общественичка, потърси се нейното мнение за образованието на ромите, за пътищата на тяхната интеграция.

И след сериозния разговор Кирилка Димитрова заедно с внука си Йосиф - ученик в НХГ "Св.Св.Кирил и Методий" - Благоевград, изсвириха на тромпети любимата на поколения българи "Хубава си моя горо", като с този музикален поздрав благодариха на всички, дошли на срещата.

Авторката получи много цветя и поздравления, както и поздравителни адреси - от кмета на Община Благоевград инж.Румен Томов и от Сдружение "Движение "Ние, жените".

Нека да припомним накратко за авторката:
Кирилка Димитрова е акушерка по образование, дълги години е работила в родопските села, в здравната служба на Брежани, в акушеро-гинекологичните отделения на болниците в София и Сандански. В нейните ръце са поели първа глътка въздух стотици новородени.
Израснала в бедно семейство в селце край Дунав, тя от малка мечтае за добро образование и  професионално развитие. Свири на различни инструменти, като талантът си е наследила от прочутия в Северна България музикант дядо й Геро. Преминала през много несгоди и житейски изпитания, тя постига мечтата си - дипломира се като акушерка, създава семейство, ражда двама прекрасни сина и се утвърждава като ценен и уважаван специалист.
Успоредно с професионалното си развитие работи и на обществения фронт - съдейства за образованието и доброто развитие на ромските жени и деца. Това продължава да прави и до днес, независимо от възрастта и болежките си. Защото тя вярва, че само доброто образование, което дава възможност за професионално развитие, ще помогне на ромите в пътя им към постепенното интегриране в българското общество. Защото място под слънцето има за всички хора.
Романът е автобиографичен. В него писателката споделя истории - преживени и изстрадани. Като се започне от съдбата на дядо й Геро - велик музикант, на майка й Зелма с несбъднатите й мечти, с трънливия път на самата героиня Кати и на нейните близки хора. Събития - радостни и тъжни, които спохождат в житейския път всеки от нас. Орисия...
От мъката и депресията след загубата на първородния й син и съпруга й я изтръгва грижата за внуците, които майката е изоставила. Научила ги е да пишат, четат и свирят на музикални инструменти; участват в различни шоу формати. Своя талант и умения тя отдава, като работи за промяна, за интеграция на ромския етнос в българското общество. Борческият й дух проличава в мероприятията, насочени към образованието на ромите. Така ще дойде времето, когато няма да се срамуват да се нарекат цигани.
"Слънце и земя има за всички цветя на този свят", смята Кирилка Димтрова.
Романът "Орисия" е първи за Кирилка Димитрова. Редактор на книгата е журналистката Антоанета Гулева. Премиерата на книгата е по покана на Литературен клуб "Огнище" при благоевградското читалище, чийто член е тя. След това предстоят премиери и в други градове на Югозапада и, разбира се, в родния й град Сандански, където е преминала по-голямата част от житейския и професионалния й път.
В момента Кирилка Димитрова подготвя за печат втория си роман "Незнайни пътеки", в който продължава да описва живота на ромския етнос. Редактор на книгата отново е журналистката Антоанета Гулева. Новият роман ще види бял свят през пролетта.Снимка на Деня

Златна есен в парк "Кайлъка"