Избрани Новини

Ромската писателка Кирилка Димитрова издава втори роман

Това е книгата "Незнайни пътеки", която всеки момент ще се появи на книжния пазар

Всеки момент на книжния пазар ще се появи новият роман "Незнайни пътеки" на ромската писателка Кирилка Димитрова. Това е вторият й роман след книгата "Орисия". И на двете книги редактор е журналистката Антоанета Гулева, главен редактор на сайта Blagoevgradutre.bg.

Авторката на романа „Незнайни пътеки“ Кирилка Димитрова е родена в малко крайдунавско селище. Израснала в бедно ромско семейство, рано поела товара на семейния живот, тя с много препятствия завършва висшето си образование в София. Работи като акушерка в родилните домове в селата Брежани, Крупник, Рибново и „Акушеро-гинекологичното отделение“ в болницата в гр.Сандански. Има двама сина, но съдбата й отнема първородното дете само на 25 години. Живее в Сандански, но през учебната година на внука й Йосиф, гимназист в Благоевград, е в Благоевград.
В първия си роман „Орисия“ (2019 г.) авторката описва житейския си път и несгодите, с които ромската жена трябва да се справи, за да постигне мечтите си за добро образование и професия, чрез която да се реализира.     
Вторият й роман „Незнайни пътеки“ е вълнуваща история за една драматична съдба, за една голяма любов, за обратите на съдбата, на които всички сме подвластни. В него авторката отново разказва за живота на ромите. Този път ни пренася в табора чрез интересни съдби и житейски преживелици. Сюжетът ни среща с любов и насилие, низост и благородство, за да ни припомни, че животът е пъстър и богат и на добро, и на зло. И че всеки сам избира своята пътека в живота.
Кирилка Димитрова публикува в литературни сборници, член е на творческите обединения при НЧ „Н.Вапцаров 1866“ – Благоевград. Сили и умения отдава за интеграцията на циганския етнос в българското общество. Работи с деца и жени за здравната им просвета и за необходимостта им от образование. С общи усилия тя е сигурна, че ще има промяна в живота на ромите, защото те са част от българския народ.
Романът "Незнайни пътеки" скоро ще бъде в ръцете на своите читатели. А тази есен в Литературен клуб "Огнище" при НЧ "Н.Вапцаров" - Благоевград ще се състои и премиерата на книгата.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)