Избрани Новини

Ромската писателка Кирилка Димитрова е номинирана за "Будител на годината" в Сандански

Тя е автор на два романа

Писателката Кирилка Димитрова е сред номинираните личности за "Будител на 2020 година за община Сандански"!
За да гласувате за нея, харесайте нейната снимка във Фейсбук страницата на Община Сандански! Гласуването ще продължи до 30 октомври!

Честита номинация на Кирилка Димитрова и успех в писателската и обществената й дейност!

Авторката на романите "Орисия" и „Незнайни пътеки“ Кирилка Димитрова е родена в малко крайдунавско селище. Израснала в бедно ромско семейство, рано поела товара на семейния живот, тя с много препятствия завършва висшето си образование в София. Работи като акушерка в родилните домове в селата Брежани, Крупник, Рибново и „Акушеро-гинекологичното отделение“ в болницата в гр.Сандански. Има двама сина, но съдбата й отнема първородното дете само на 25 години. Живее в Сандански, но през учебната година на внука й Йосиф, гимназист в Благоевград, е в Благоевград.
В първия си роман „Орисия“ (2019 г.) авторката описва житейския си път и несгодите, с които ромската жена трябва да се справи, за да постигне мечтите си за добро образование и професия, чрез която да се реализира.     
Вторият й роман „Незнайни пътеки“ е вълнуваща история за една драматична съдба, за една голяма любов, за обратите на съдбата, на които всички сме подвластни. В него авторката отново разказва за живота на ромите. Този път ни пренася в табора чрез интересни съдби и житейски преживелици. Сюжетът ни среща с любов и насилие, низост и благородство, за да ни припомни, че животът е пъстър и богат и на добро, и на зло. И че всеки сам избира своята пътека в живота.

Редактор на двете й книги е журналистката Антоанета Гулева, главен редактор на сайта Blagoevgrad.utre.bg.

Кирилка Димитрова публикува в литературни сборници, член е на творческите обединения при НЧ „Н.Вапцаров 1866“ – Благоевград. Сили и умения отдава за интеграцията на циганския етнос в българското общество. Работи с деца и жени за здравната им просвета и за необходимостта им от образование. С общи усилия тя е сигурна, че ще има промяна в живота на ромите, защото те са част от българския народ.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)