Избрани Новини

Почистиха района на водопад "Света Ана“ при село Смоличано (снимки)

Туристите направиха разходка и маркировка до стария град Житомиск

Туристи от ТД „Осогово“ - Кюстендил направиха разходка до китното село Смоличано. Там има за всекиго по нещо.
„Разходката ни започна от детското ваканционно селище „Живей с любов“, където Елена Начева и група деца, пребиваващи в лагера, ни очакваха" – сподели секретарят на дружеството Силвия Михова. И разказва:
"Детското селище се състои от 5 стари къщи и постройки, които сега са реставрирани. Изградени са помещения за спане и за почивка, столова, зали за занимания, игротеки, както и библиотека. Бившият сеновал е грънчарска работилница. Така стотици деца имат възможност в близост до природата да се забавляват през свободното си време.
След чаша чай и сладки приказки в уникалния лагер се запътихме с приготвени чували и ръкавици, за да почистим района. А този район е богат с древни паметници, светилища и извори, християнски оброчища, храмове и манастир, паметници на българската бойна слава, местна архитектура и легенди, партизански паметници, чешми, водопади, вековни дървета, природа. Докато правихме разходката си из тези богати на забележителности места, след смях и закачки напълнихме 15 чувала с боклуци.
Първата ни фотосесия беше под водите на двата карстови извора, които образуват водопада “Света Анна”. Водопадът е висок 15 метра. Съгласно легендата, произходът на двата извора е свързан с трагичната съдба на единствената, тачена и уважавана между деветте си братя и сестри Яна. От завист обаче най старата снаха Павлевица приписвала на зълва си Яна най- страшни за времето си обвинения - изпуснала да изтекат девет бъчви с вино и десета с люта ракия, че влязла в девет яхъра и убила девет-десет коня. Братовата обич към единствената сестра Яна, въпреки страшните обвинения останала непреклонна. Злобата на Павлевица надделяла и над майчините й чувства. За да обвини зълва си, убива мъжкото си дете. Едва тогава бащините чувства надвиват над братовите и Яна била разсечена на четири дяла и разхвърляна на четири страни. Там, гдето паднали Янините руси коси, там изврели два студени кладенеца.
В непосредствена близост до изворите, през 1966 година е изградена чешма с 12 чушура, която е известна с чудотворните си води. Недалеч от нея извисяват снага три грамадни ореха. Най-големият от тях е висок около 23 м.
Красотата на района се допълва и от вековния цер, извисяващ се на около 22 м височина, където ни очакваше следващата изненада. Леля Лиляна от с.Смоличано, бивша певица от ансамбъла на Вучков, ни беше омесила вкусна пита /боден дедо/. С песни от нейният репертоар и много хора приключи нашата акция за почистването. Пътьом разгледахме етнографския музей в с.Ваксево.
За деня бяхме планирали още една доброволческа акция. Бяхме се подготвили с ножици, за да разчистим храстите и да поставим маркировка в най-южния Разметанишки дял на Конявската планина. На хребета Градището ни очакваше изненада, спираща дъха на всички. Гледките към Поглед и Влахина планина и големия меандър на Струма са възхитителни. Полуразрушен, иззидан изцяло от камък и без покрив, е храмът "Света Богородица" в местността Скальето. Входът на църквата е паднал под тежестта на вековете - все пак постройката е датирана от 1347 г., олтарът обаче се е запазил. Има останки от крепостни стени, каменни руини, водопровод. Става дума за средновековен град - крепостта Житомиск от 12-13 век. Твърди се, че триъгълникът между Кюстендил (древна Пауталия), Сапарева баня (Германея) и Благоевград (Скаптопара) е родното място на най-великия византийски император Юстиниан (527-565). По негова заповед през 535 г. бил изграден голям град - за награда на страната, която го е откърмила. По времето на Юстиниан в този район е имало 18 храма, крепостни стени, оброчища.
В черквата “Света Троица” от ХIII век са запазени фрагменти от стенописи. Името на крепостта Житомиск означавало “тържище на жито”. Затова все още се намират вкопани в земята огромни делви, в които са държали зърно.
Заредени с много енергия, доволни от добре свършената работа, туристите от кюстендилското дружество с нетърпение очакват следващите разходки из красивите кътчета на България", пише Силвия Михова, секретар на ТД „Осогово“ - Кюстендил.


Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов