Избрани Новини

Смоличанският водопад пръска красотата си и лете, и зиме

Туристите от ТД "Осогово“ - Кюстендил посетиха село Смоличано

Началото на месец февруари е. Този път туристите от ТД „Осогово“ - Кюстендил се отправиха към китното село Смоличано. Както винаги имаше за всекиго по нещо: древни паметници, светилища и извори, християнски оброчища, храмове и манастир, паметници на българската бойна слава, местна архитектура и легенди, партизански паметници, чешми, водопади, вековни дървета, природа, интересни срещи с нови хора. И разбира се, приятна компания ...
"Много беше приятна изненадата ни в село Смоличано, където гостоприемната домакина Елена Начева ни посрещна в детското селище „Живей с любов“. Детското селище е от 5 стари и преди порутени къщи и постройки, които сега са реставрирани. Изградени са помещения за спане и за почивка, столова, зали за занимания, игротеки, както и библиотека. Бившият сеновал ще бъде грънчарска работилница. Така стотици деца ще имат възможност в близост до природата да се забавляват през свободното си време.
Водите на 2 карстови извора образуват водопада “Света Анна”, където бе и първата ни спирка. Водопадът е висок 15 метра, но в момента е почти пресъхнал. Съгласно легендата, произходът  на двата извора е свързан с трагичната съдба на единствената, тачена и уважавана между деветте си братя и сестри Яна. От завист обаче, най старата снаха Павлевица приписвала на зълва си Яна най- страшни за времето си обвинения - че изпуснала да изтекат девет бъчви с вино и десета с люта ракия, че влязла в девет яхъра и убила девет, десет коня. Братовата обич към единствената сестра Яна въпреки страшните обвинения останала непреклонна. Злобата на Павлевица надделяла и над майчините и чувства. За да обвини пък зълва си, убива мъжкото си дете. Едва тогава бащините чувства надвиват над братовите и Яна била разсечена на четири дела и разхвърляна на четири страни. Там, гдето паднали Янините руси коси, там се появили два студени кладенеца.
В непосредствена близост до изворите, през 1966 година е изградена чешма с 12 чушура, която е известна с чудотворните си води. Недалеч от нея извисяват снага три грамадни ореха. Най- големият от тях е висок около 23 м.
Красотата на района се допълва и от вековния цер, извисяващ се на около 22 м височина.
Любителите на археологическите ценности също имаха какво да видят в околностите на селото. Останки от късноантичен крепостен зид личат на рида, на около 1 км източно под Бачовска махала, на левия бряг на река Елешница. Подобни останки - от античен некропол, има в местността ”Побиен камък”, от късноантична гробница в местността “Димкови воденици” и пр.
За накрая бяхме оставили да разгледаме историко-етнографския музей в село Ваксево. Всички останаха приятно изненадани от богатата колекция и гостоприемното посрещане.
“За съжаление много малко българи не само, че не знаят, но и не са посетили този богат на забележителности край. А той си заслужава“, споделиха туристите, разказва Силвия Михова – секретар на ТД „Осогово“ - Кюстендил.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов