Избрани Новини

Коларово си получи международната фолклорна награда от град Борово

Коларовската "Поганица – Беганица“ беше в топ 10 на гласуването на онлайн публиката

Днес петричкото село Коларово си получи отличието от ХІІІ-то онлайн издание на Международния фолклорен фестивал „От Дунав до Балкана“, а именно наградата на организаторите от местното Народно читалище „Искра - 1898“.
Както вече съобщихме, село Коларово беше отличено с тази специална награда за представената от местното Сдружение „К.О.Р.Е.Н.И – Коларовлии за обществено развитие и еманация на националната история“ погача „Поганица – Беганица“. С нея в т.нар. „погани“ – мръсни дни от Сурва до Богоявление коларовските стопанки са захранвали домочадията си, за да ги предпазят от върлуващите болести и лошотии.
„Наградата на организаторите на НЧ „Искра – 1898“ е диплом, придружен и от настолен плакет на фестивала.“ – разказа накратко председателят на Сдружение „К.О.Р.Е.Н.И“ историкът Димитър Тренчев. И припомни, че още при обявяване на класирането е изтъкнал факта, че след международната известност, която е донесъл документалният филм на БНТ за зимните обреди за прогонване на злото, този международен приз е най-високото отличие, с което досега е удостоявано фолклорното наследство на село Коларово.
Тренчев не пропусна да подчертае също, че коларовската „Поганица – Беганица“ беше и в топ 10 на гласуването на онлайн публиката. „Нашата погача събра 210 гласа, сред които освен жители на Коларово, имаше и гласове на наши сродници с коларовски кръвни корени, имаше и немалко гласове, които са професионално и бизнес ангажирани в село Коларово, както и гласове от цялата страна и чужбина на почитатели на Коларово в цялата му пъстрота – от природното и фолклорно многообразие, та до отделния коларец. Но всички, обединени около каузата! И всички тези 210 гласа са нашия своеобразен втори успех“ – емоционално заключи Димитър Тренчев. И с нескрита гордост отново припомни, че за по-малко от 3 месеца сценичните представяния на самобитните фолклорни образци са спечелили на село Коларово три награди и все в призовата тройка на класациите на национални и международни фолклорни фестивали.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов