Петричкото село Коларово с пореден фолклорен приз

За по-малко от 3 месеца това е третото отличие за фолклора на селото

„Поради препятствията, наложени от КОВИД кризата днес, месец след фестивалния финал, си получихме и материалните символи на признание за необятното фолклорно наследство на нашето китно Коларово. А именно грамота и почетен плакет от националния „Празник на кешкека и народните умения“, организиран от Народно читалище „Зора – 1903“ в село Радилово на община Пещера, област Пазарджик“ – съобщи председателят на Сдружение „К.О.Р.Е.Н.И – Коларовлии за обществено развитие и еманация на национална история“ от петричкото село Коларово историкът Димитър Тренчев.
Той разказа, че това е било десетото издание, което както и при други фолклорни форуми се е провело онлайн на 22 септември 2020 година. А село Коларово се е представило с ретроспекция на технологията на изработване на хурки и начина на предене с тях.
„За разлика от повечето сценични фолклорни форуми празникът в село Радилово няма конкурсно начало. Но пък всяко негово издание е ново начало за изява на нови и нови участници. А техните представяния не само че ежегодно разширяват селищната география на празника, а и обогатяват неговата фолклорна пъстрота“, уточни Тренчев.
И с нескрита гордост припомни, че за по-малко от 3 месеца това е третото отличие за фолклора на село Коларово от национални и международни фестивали.
Снимка на Деня

Щрихи от Плевен