Избрани Новини

Брезница и Коларово с награди от нов фолклорен празник

Фолклорна формация "Брезничанки“ от село Брезница грабва Голямата награда

Пазителите на традициите от гоцеделчевското село Брезница и колегите им по кауза от петричкото село Коларово представиха Пиринска Македония и се наредиха сред лауреатите на новия фолклорен форум Първи Национален онлайн празник-фолклорен конкурс “От браздата до софрата – „По дългия път на хляба“. Той беше организиран от Народно читалище „Крюгер Николов-1922 г.“ в село Пещера на Община Земен. Празникът се проведе навръх големия християнския празник Успение Богородично.
Съобразно противопандемичните изисквания първото издание се състоя онлайн.
Фолклорна формация „Брезничанки“ от село Брезница грабва Голямата награда – купа и диплом за цялостно представяне, учредена от кмета на село Пещера Стефан Евтимов. А конкурсното жури присъди сребърен медал и диплом на формацията за обреден, песенен и танцов фолклор „Подгорска плетеница“ към Сдружение „Корени“, с.Коларово. Те бяха отличени за пресъздадения жътварски обред „Берекетница“.
„Навремето в петричкото Подгорие и в частност в село Коларово жътвата е започвала с обреда „Берекетница“, та да имат „берекет“ – плодородие посевите и да са защитени от природни катаклизми и крадливи ръце“. – поясни за читателите на „Благоевград утре“ символиката на обреда председателят на Сдружение „Корени“ историкът Димитър Тренчев.
В първото издание на празника със свои жътварски песни, с пресъздадените различни обредни практики, с омесени и опечени обредни хлябове се представиха общо 72 читалища, сдружения с фолклорна насоченост и индивидуални участници от цяла България. Всички те бяха оценявани от жури с председател етнолога от град Перник Цветана Манова и колегите й членове етномузиколога Илка Димитрова от БНР и фолклориста от град Перник Милчо Георгиев.
Празникът “От браздата до софрата – „По дългия път на хляба“ е дългогодишна и вече сбъдната мечта на местния носител на фолклорния огън Стоян Стоянов.
Освен най-новият за България фолклорен празник в село Пещера се провежда и вече утвърденият празник на българската сватбена обредност. А за догодина надеждата на всички е село Пещера пак да събере пазителите и почитателите на българския фолклор на живо.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов