Избрани Новини

Изградиха военен паметник в местността Щабо под връх Тумба

Монументът е в памет на войниците от 11-та пехотна Македонска дивизия

Министерствоо на отбраната и Община Петрич изградиха военен паметник в местността Щабо.

Монументът е в памет на войниците от 11-та пехотна Македонска дивизия и се намира в местността Щабо под връх Тумба на 1 800 м надморска височина. Паметникът се изгради по предложение на инициативен комитет от с.Габрене.

По сведения на Инициативния комитет българска войскова част, разположена в района на връх Тумба, издига през 1916 г. паметник, който през 1926 година е разрушен от гръцки войски. 11-та пехотна Македонска дивизия е била под командването на генерал Кръстю Златарев. През 1918 година две бригади на дивизията са придадени на Втора армия, а една заема част от Дойранската позиция (защитавана от генерал Владимир Вазов) до връх Висока чука в Беласица и участва в епичните Дойрански сражения през есента на 1918 година, в които Първа българска армия отблъсква англо-гръцкото настъпление. В местността Щабо има редица други материални следи, сред които и каменен надпис в близост до т.нар. Фердинандов път.

За новоизградения сега паметник, увековечаващ подвига на 11-та пехотна Македонска дивизия, бяха изготвени необходимите документи от Община Петрич и проект, които се съгласуваха с Министерството на отбраната. От ведомството отпуснаха за целта 6 000 лв. Допълнително от бюджета на Община Петрич бяха насочени средства за изграждането на този военен паметник от гранит и за облагородяване на пространството около монумента.

През 2018 година Министерският съвет и Министерството на отбраната с две постановления осигуриха средства за възстановяване на три паметника, в т.ч. на Седма Рилска дивизия в село Кромидово (паметник от 1917 година), на Българското военно гробище от 1944 година в района на Гробищен парк - Петрич и военен паметник на 11-та пехотна Македонска дивизия в местността Щабо. При всички са завършени ремонтно-възстановителните работи. Има осигурени средства от Министерството на отбраната и за военен паметник край село Тополница, където са убити двама войници и един цивилен при т.нар. „Петрички инцидент“ от 1925 година. Паметникът е в района на някогашния десети пограничен пост. Предстои и неговото възстановяване. През последните години Община Петрич възстанови редица военни паметници, включително и новооткрити съвместно с Областната комисия „Военни паметници“. За продължаване на тази общинска политика идва и подкрепата от Министерството на отбраната.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)