Възстановяват военни паметници в община Петрич

Ще се изгради мемориал "Българско военно гробище - 1944”

Възстановяват военни паметници в община Петрич. Средствата за възстановяване и ремонт се отпускат целево от Министерството на отбраната. В община Петрич пари се осигуриха за ремонтиране на военния паметник-чешма на 7-ма Рилска дивизия в село Кромидово. За целта Министерството на отбраната отпусна 3 хил.лв., а от бюджета на Община Петрич допълнително 2 хил.лв.

За още един военен паметник в Петричко се осигуряват средства от Министерството на отбраната. Това е паметникът на 11-та Македонска пехотна дивизия над село Габрене, за чието възстановяване ще бъдат насочени 6 хил.лв. от министерството. Дивизията участва в боевете по време на Дойранската епопея през 1918 г., където водеща е фигурата на ген.Владимир Вазов. Паметникът е разрушен от гръцки войски на 17 август 1926 година. Изготвена е и необходимата документация за възстановяване и изграждане на мемориал „Българско военно гробище - 1944” в района на гробищен парк-Петрич. Процедурата е съгласувана с Министерството на отбраната. Проектът предвижда оформяне на паметно място в района на гробищата. 10 хил.лв са отпуснати за целта от министерството, 10 хил.лв ще заложи Община Петрич в бюджет 2019 г.

Припомняме, че преди две години Общината се зае и с поддържането на района около военния паметник „Дрангова чешма”. Монументът е изграден в памет на войниците от 5-и пехотен полк на 11-а Македонска дивизия под ръководството на полк. Борис Дрангов и осветен на 16 април 1916 г. Община Петрич облагороди прилежащото пространство и при бюст-паметника на полк.Борис Дрангов.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"