В Петрич откриха военен паметник "Българско военно гробище - 1944“

Мемориалът се намира в Гробищния парк

Мемориалът се намира в Гробищен парк Петрич и бе възстановен след продължителна работа по издирване на документи от Държавен военно-исторически архив. На церемонията по откриване на военния паметник днес присъстваха и наследници на загиналите войни от градовете Добрич, Тутракан, Бобошево, София, както и представители на Президентството и Министерството на отбраната. В ритуала участваха и военнослужещи от Бригадно командване - Благоевград.

Кметът Димитър Бръчков открои значимостта на обекта - символ на памет и признателност. Според наличната  документация във Военен паметник „Българско военно гробище – 1944“ в Гробищен парк-Петрич за периода 1941 – 1944 г. са погребани общо 101 български воини, от които от община Петрич са подофицер Вангел Георгиев Вангелов, подофицер Костадин Алексов Дойчинов, подофицер Стоян Илиев Нушев, ефрейтор Атанас Христов Димитров, редник  Ахмед Салиев Изиров, редник Тома Георгиев Рупанов.

Процедурата за Военен паметник „Българско военно гробище -1944 “е съгласувана с Министерство на отбрана, откъдето бяха отпуснати средства за изграждане на паметна плоча и военен знак – кръст за храброст.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"