Избрани Новини

Разкази на Евгения Йорданова бяха публикувани в украински вестник

След Финландия, Гърция и Македония писателката е вече популярна и в Украйна

Разкази на обичаната благоевградска писателка Евгения Йорданова бяха публикувани в украинския вестник„Життя. Iсторii“. След Финландия, Гърция, Македония и други държави авторката е вече популярна и в Украйна.

Преводът е на Анна Багряна. Двата разказа са избрани от преводачката. Те са емблематични за Евгения, защото отразяват нейната същност - обичта й към хората и животните, стремежът й да направи добро. Не случайно и втората й книга се нарича така - "И да направиш добро".

Анна Багряна е поетеса, романистка, драматург, преводачка. Родена е през 1981 г. във Фастов, Киевска област. По образование - филолог. Автор е на много стихосбирки и е удостоена с наградата "О.Гончар" за романа си „Етимологията на кръвта“ и трета награда на конкурса „Коронация на словото - 2008“.

Евгения Йордановая e родена на 9 април 1953 г. и има необичайната и трудна съдба на осиновеното дете. Отгледана е в стар македонски род в Благоевград. Завършила е българска филология в Софийския университет "Св.Климент Охридски". Била е преподавателка по литература до 1985 г., методист в отдел "Просвета" до 1989 г., десет години беше директор на Дома за деца, лишени от родителски грижи в Благоевград. Омъжена е за мореплавател. През целия си живот помага на хора, изпаднали в беда. Обича книгите, природата и хората, които имат чуство за човешко достойнство и които са чужди на злобата и завистта. Автор е на книгите "Спомени за моя род", "И да направиш добро" /автобиографичен роман/, "Децата на сенките", "Законите на любовта","Разговор за двама", "Най-щастливият ден", "Аз съм тук". Книгите й са преведени на фински, македонски, гръцки и др.езици. Тя е член на Съюза на българските писатели. Отличена е със званието "Жена на Благоевград" за 2008 г. и с още много други награди. Член е на настоятелството на НЧ "Н.Вапцаров" - Благоевград, активист на БЧК. Продължава да се занимава с активна обществена и благотворителна дейност.

И продължава да пише. В очакване сме на новата ти книга, Жени!



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов