Избрани Новини

Почитатели на Лъчезар Селяшки се срещнаха с новата му книга "Словесни кръгозори"

Поетът-преводач я представи в Благоевград пред широк кръг от приятели и почитатели

В сърдечна, задушевна обстановка премина срещата с поета-преводач Лъчезар Селяшки в Благоевград. В зала "Изкуство" на Регионалната библиотека "Димитър Талев" той представи новата си книга "Словесни кръгозори" - литературна критика, интервюта, писма и посвещения. Тя е неговият личен подарък за 70-годишния му юбилей. Срещата бе организирана с любезното съдействие на Елза Крешничка, библиотекар. Присъстваха много приятели, колеги по перо и любители на прекрасната му поезия от Благоевград и Гоце Делчев. За срещата се очакваше и група поети от Петрич, но поради катастрофата на Кресненското дефиле не успяха да дойдат.

Доц.Златко Павлов припомни някои от стихотворенията на поета, като избра сред най-любимите си. Поетът Борислав Владиков представи Лъчезар Селяшки с вдъхновено слово, разказвайки и спомени от първите им срещи, когато тръгва тяхното приятелство, за да продължи до ден днешен. Лъчезар разказа пред събралите се за своите търсения, за поезията и преводаческата си дейност, за лутанията и стремежите си, за надеждите и очакванията, за трудностите в живота си и радостите, които го карат да продължава да твори.

Васил Георгиев, председател на Дружеството на краеведите в Благоевград, съученик и приятел на поета, му връчи грамота по-случай 70-годишния му юбилей за неговите усилия да популяризира и съхранява богатството на Сатовчанския фолклор чрез творчеството си. Поетът получи и поздравителен адрес от Съюза на запасните офицери и сержанти в Благоевград.

Спасимир Тренчев, председател на Творческо обединение "XXI-ви век" при НЧ "Н.Вапцаров" - Благоевград", поздрави юбиляра и му поднесе поздравителен адрес от името на читалищното настоятелство.

Срещата продължи с още много разговори, с наздравици за поета, с цветя и подаръци, прегръдки и целувки и обещания за нови срещи. Защото Благоевград  обича творчеството на Лъчезар Селяшки и се радва на всяка среща с изтъкнатия творец, живял и работил в града.

Да припомним все пак:

Той е поет, есеист, прозаик, преводач от полски език.

Освен книгите с лирика и публицистика той има над трийсетгодишна активна работа като преводач от полски език (главно на съвременна полска поезия и проза) и в Полша го ценят изключително много за неговата дейност за популяризиране на полската литература и култура в България и в чужбина.

Лъчезар Селяшки е не само известен в България, но и в чужбина творец, автор на повече от 25 книги с поезия, проза, есеистика и на студия, посветена на творчеството на големия български поет Атанас Далчев. Той е и даровит и търсен преводач от полски език. Досега в България са издадени над 30 книги от полски автори с поезия и проза в негов превод. Сред тези автори се открояват имената на видни поети като Халина Пошвятовска, Стефан Юрковски, Гжегож  Валчак, Александер Навроцки, Мажанна Келар. Негови преводи (главно на поезия) са публикувани и в редица антологии, вестници, списания и електронни литературни  издания  в България, между които „Литературен  вестник“, „Словото днес“, „Литературен  свят“, „LiterNet“ и др.

Лъчезар Селяшки е и активен участник като поет и преводач в поетическите фестивали, които се провеждат ежегодно в България, Полша, Литва и Англия. Сега, през октомври, му предстои поредното участие в такъв фестивал в Полша. Негова книга с избрани стихотворения в превод на полски език, озаглавена „Inny głos“ /„Другият  глас“/, бе издадена през 2014 година в Полша. Има много награди в България и чужбина за поезията си и преводаческата си дейност.

За своите приятели Лъчезар Селяшки е подготвил също подарък по повод юбилея си - едно уникално издание на книгата в стотина екземпляра - изискано, изящно, с лично посвещение за всеки - послание за обич, приятелство и доверие.

Тези дни стана ясно, че Лъчезар Селяшки е получил още едно признание за труда си като преводач от полски език. То пристигна от гр.Люблин, Полша. Това е Международната литературна награда "Юзеф Лободовски".

Честит юбилей, маестро на словото! До нови срещи!Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)