Избрани Новини

Асен Стругов възпя Батак в баладите си

Представи поетичната си книга "Епопея на безсмъртния Батак"

В централната библиотека на НЧ "Н.Вапцаров" - Благоевград поетът Асен Стругов от гоцеделчевското село Гърмен представи поетичната си книга  "Епопея на безсмъртния Батак".
Представянето на новата книга на автора бе по покана на Литературен клуб "Огнище" и Творческо обединение "XXI век" при читалището.

Книгата бе представена от литературния критик Красимира Кацарска. Саша Ласина артистично, с патос рецитира няколко от поемите. Сетне авторът разказа за пътя си към тази изстрадана книга за избитите  българи от Батак. Вдъхновено авторът разказа за срещите си с потомците на оцелелите от Баташкото клане родопчани, за проучването на старите летописи, писани ден по ден, час по час по време на обсадата на малкото градче. Защото това е книга, не просто написана под влияние на избликнали мимолетни чувства и емоции, а книга, лелеяна дълги години и писана бавно и мъчително, със сълзи на очите и с голяма тъга в душата. Защото трудно е, неп оносимо е да се пише за трагичната съдба на убитите в Батак хора. Защото трудно е да не се преклониш пред подвига на тези малки и възрастни герои, които не предават себе си и вярата и предпочитат острието на ятагана пред жалката участ на победен роб или на предател, отрекъл се от своя род и вяра.

Асен Стругов поведе слушателите си през тези тягостни моменти от българската ни история, за да не забравяме за героизма на предците си, да помним техния подвиг и да бъдем горди техни последователи.
Да припомним, че Асен Стругов е автор на книгите с лирика и проза "Завръщане от ада", "Богородична моя любов", "Сказание за Илинден", "Завръщане при корена", "Мълчанката", "Елегии за страха", "Щураво племе", "Разкази за истината", "Българска Голгота".
Той е работил като учител, заместник-кмет, журналист във в."Пиринско дело" и др. От младеж пише, член е на гоцеделчевския литературен клуб. Има участия в различни национални конкурси, както и награди от тях.
Творбите му са остро социални, политически ангажирани, винаги на "ръба на острието", както самият той казва. Интересува се от проблемите на обществото и не крие своите възгледи и пристрастия. И най-вече - обичта към родната страна и хората, за чиито болки пише.

В момента вече работи над най-новия си проект - отново за българските герои от нашето минало. Този път - за славните илинденци. Успех!Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)