Избрани Новини

Пролетно настроение донесе в Гоце Делчев писателката Евгения Йорданова

Представи сборника си с разкази "Аз съм тук"

Известната и обичана благоевградска писателка Евгения Йорданова  гостува в град Гоце Делчев с новата си книга с къси разкази и пътеписи "Аз съм тук" по покана на  НЧ "Просвета 1865". Тя беше представена пред културната общественост на града в залата на Историческия музей.

Срещата премина във вълнуваща и сърдечна атмосфера, характерна на всички срещи на авторката. Земна, непринудена и искрена, тя разказа за себе си и своите виждания за добротата и човещината сред нас, хората, за пътя си в литературата, за героите на разказите, които пише, за писането и творческия процес при създаването на образите.

Книгата беше представена чрез сериозно и обстойно експозе от литератора Юлия Баймакова, а след това всеки можа да зададе въпросите, чиито отговори го интересуват, към авторката.

Кметът на града Владимир Москов не можа лично да присъства на срещата с уважаваната авторка, но от негово име секретарят на читалището Георги Мишев, общински съветник, който присъства на представянето, закупи 20 бройки от книгата, които ще бъдат подарени на всички библиотеки в общината.
Нека припомним, че Евгения Йордановая e родена на 9 април 1953 г. и има необичайната и трудна съдба на осиновеното дете. Отгледана е в стар македонски род в Благоевград. Завършила е българска филология в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Била е преподавателка по литература до 1985 г., методист в отдел "Просвета" до 1989г., десет години бе директор на Дом за деца, лишени от родителски грижи. Омъжена е за мореплавател. През целия си живот помага на хора, изпаднали в беда. Обича книгите, природата и хората, които имат чуство за човешко достойнство и които са чужди на злобата и завистта. Автор е на книгите "Спомени за моя род", "И да направиш добро" /автобиографичен роман/, "Децата на сенките", "Законите на любовта","Разговор за двама", "Най-щастливият ден". Книгите й са преведени на фински, македонски, гръцки и др.езици. Отличена е със званието "Жена на Благоевград" за 2008 г. и с още много други награди. Член е на настоятелството на НЧ "Н.Вапцаров" - Благоевград, активист на БЧК. Продължава да се занимава с активна обществена и благотворителна дейност.Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)