В Благоевград връчват наградите в Националния ученически конкурс

Постъпили са 613 рисунки, 120 разказа и есета, 149 фотографии, 107 мултимедийни презентации и 38 творби на приложен екодизайн

На официална церемоня Дирекция „Национален парк Рила” и партньорите от община Благоевград, Регионално управление на образованието /РУО/ и Центъра за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград /ЦЛТРДБ/ ще обявят резултатите и ще наградят победителите в шестия Национален ученически конкурс „Национален парк „Рила” – познат и непознат“. Събитието e днес от 12.30 часа в ЦЛТРДБ – Благоевград, сградата на бившия Младежки дом. В шестото издание на конкурса взеха участие ученици І до ХІІ клас от цялата страна, като общия брой на творбите е 1027. Компетентно жури определи най-добрите творби от постъпилите общо 613 рисунки, 120 разказа и есета, 149 фотографии, 107 мултимедийни презентации и 38 творби на приложен еко-дизайн.
Гостите ще имат възможност да разгледат и подредената в сградата изложба от ученически рисунки, фотографии и макети, облекла и предмети за дома, изработени от естествени и рециклиращи се материали.
Конкурсът се провежда за единадесета поредна година – пет с регионален статут и се повеждаше с участието на ученици от І-ХІІ клас от 12-те общини около Национален парк „Рила“: Благоевград, Симитли, Разлог, Белица, Якоруда, Белово, Костенец, Долна баня, Самоков, Сапарева баня, Дупница и Рила. През последните пет учебни години конкурсът „Национален парк „Рила“ – познат и непознат“ се провежда като национален, поради големия интерес към темата на децата и техните ръководители от цялата страната.
Основните цели на конкурса са да се обогати екологичното образование и се активизира творческото мислене на учениците чрез разработването и представянето на оригинални екологични идеи и да се засили интересът на младите хора към проблемите на екологията и опазването на околната среда чрез използване на художествените средства и компютърните технологии. Той трябва да насочи вниманието на младите хора към красотата и ценността на природата, да провокира въображението и креативността на участниците с цел формиране на активно гражданско поведение и чувство за отговорност към опазване на природата и биоразнообразието на територията на парка и популяризира уникалното природно богатство в Национален парк „Рила”.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен