Избрани Новини

ДНП "Рила" посреща посетители в центровете си в Благоевград, Самоков и Паничище

Денят на отворените врати е по повод Световния ден на околната среда

Честванията по повод Световния ден на околната среда – 5 юни, обявени с участието на Дирекция „Национален парк Рила” (ДНП Рила), продължават.

Денят е обявен за Ден на отворените врати в Посетителски център – Паничище, Посетителски-информационен център – Самоков и Централен офис на ДНП Рила в Благоевград. Посетителите от 10.00 до 17.00 ч. ще имат възможност да се запознаят с важността и значението на Национален парк „Рила“, както и с дейностите за неговото опазване. С тематични беседи от експертите на парковата дирекция специално внимание е отделено на популяризиране на зеленото природно богатство на защитените територия.
На 8 и 9 юни са организирани два опознавателни туристически маршрута на територията на НП „Рила” с тематични беседи за запознаване с биоразнообразието на защитената територия и резерват „Парангалица”. Първият ще стартира на 8 юни от м. „Карталска поляна” до хижа „Македония” с участието на деца и младежи от Сдружение „Млад планинар“, гр. Петрич, служители на РИОСВ – Благоевград, Д „НП Рила“, Регионална лаборатория – Благоевград и Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“ – Благоевград. Същият ден ще започне двудневна екологична програма с учебна опознавателна цел с ученици от Клуб „Вселена 7“ към Седмо СУ „Кузман Шапкарев“ – Благоевград – запознаване с биологичното разнообразие на НП „Рила“ и преходи в защитената територия.
На 8 юни по повод Световния ден на околната среда партньорските екоинициативи продължават с организирано почистване на района на хижа Мальовица на територията на НП „Рила“ от доброволците от Сдружение „Върхът Мальовица – 2013“.
Световният ден на околната среда е най-мащабното ежегодно събитие, посветено на защита на природата. Инициативата е основен механизъм на ООН за повишаване на осведомеността и за насърчаване на действия за опазване на околната среда.
„Замърсяване на въздуха“ - Ние не можем да спрем да дишаме, но можем да предприемем стъпки за подобряване качеството на въздуха е темата на Световния ден на околната среда за 2019 г. Призивът „Заедно можем да победим замърсяването на въздуха“, е апел за общи действия в борбата срещу едно от най-големите екологични предизвикателства на нашето време. Целта е да се обърне внимание и на обществеността върху личния ангажимент в грижата за опазване на околната среда, като се създаде отговорно отношение и екологично съзнание в хората.Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)