Избрани Новини

ДНП "Рила“ отбеляза Световния ден на Земята

Провежда се поредица от инициативи

Дирекция „Национален парк Рила“ отбеляза Световния ден на Земята под мотото „Защитете биологичните видове“ с поредица от инициативи в Благоевград, Разлог, Паничище и Самоков.
Инициативите стартираха на 16 и 17 април, когато Д „НП Рила” и СУИЧЕ „Св. Климент Охридски“ - Благоевград проведоха първите открити уроци,  свързани с отбелязване на Световния ден с участието на третокласници от училището. Програмата включваше мултимедийни презентации за запознаване с дивата природа на Национален парк „Рила“ на тема „За живота на дивата коза“ за популяризиране на биоразообразието на Национален парк „Рила“.

Открит урок на тема „Защитете биологичните видове“ в училището ще се проведе и на 19 април 2019 г. от 16.00 часа.
Отбелязване на Деня на Земята се проведе и на 17 април в Посетителския център в Паничище, където експерти от парковата дирекция под формата на беседи и презентации запознаха партньори и представители на заинтересовани страни с дивата природа на НП „Рила“.
Днес дирекцията на „НП Рила” и Трето ОУ „Димитър Талев” - Благоевград отбелязоха Световния ден на Земята с участието на второкласници от училището. Програмата включваше мултимедийни презентации за запознаване с дивата природа на Национален парк „Рила“ и защитените територии и популяризиране на биоразообразието на Национален парк „Рила“.
На 19 и 22 април от 10.00 ч. в Историческия музей в Разлог ще се проведат събития, свързани с отбелязване на Световния ден на Земята с участието на ученици от разложките училища. С мултимедийни презентации парковите експерти ще представят дивата природа на Национален парк „Рила“, уникалното биоразообразие на защитената територия и Деня на Земята на тема „Защитете биологичните видове“.
На 20 април в 11.00 ч. в Центъра за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград ще се проведе традиционният ХХI Национален ученически празник „За Хляба наш…“ по повод Световния ден на Земята. В събитието ДНП „НП Рила“ ще участва с експерт от парковата дирекция като жури в ученическия конкурс за научна разработка.
Събитията по повод международната природозащитна дата ще продължат и на 22 април. От 9:30 до 17:00 ч. в Посетителския център за НП „Рила“ в Паничище и Посетителски-информационния център в Самоков е обявен Ден на отворени врати, където всеки желаещ може да научи интерестни факти за защитената територия, световната природозащитна инициатива с изнасяне на беседи.
Световният ден на Земята се отбелязва всяка година на 22 април за привличане на вниманието върху опазването на нашата планета. През 2019 г. темата на кампанията е „Защитете биологичните видове“, а мотото „В природата нищо не съществува само“, които акцентират върху това, че всички живи същества имат незаменима стойност и всеки вид има уникална роля в сложната мрежа на живота. Тазгодишното издание на Деня на Земята насочва вниманието на световната общественост към темповете на изчезване на видове диви животни и растения, които все още могат да бъдат забавени и популацията на много намаляващи и застрашени видове все още може да бъде възстановена.Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов