Избрани Новини

Тази вечер в "Тара-ра-бумбия" гледаме "Интервюта с душата"

Представлението поставя началото на цикъла "Драматизирайки интимността“

"Интервюта с душата“ /“INTERVIEWS WITH THE SOUL“/ е авторско представление-провокация в сферата на личното и взаимоотношенията тяло-душа. Ще го гледаме тази вечер в "Тара-ра-бумбия" на камерната сцена на ДТ "Н.Вапцаров" - Благоевград от 21.30 часа.
Юлиана Сайска – идея и реализация, Леда Христова-Паташева – драматургичен консултант, участват Юлиана Сайска, Яна Мороз, със специалното участие на Велислав Павлов. Елица Алексиева - музика, Елена Стумбова - сценография и костюми, Иван Николов – светлинна среда.
Представлението поставя началото на цикъла „Драматизирайки интимността“, в което Юлиана Сайска събира опита си на артист и на психодрама терапевт и професионално изследва чувствата на вътрешната сцена на човека.
“Плът моя, родена, изхранена, израснала с мен, любима моя.
Изтрай, та да се разкъса тягостната и за двете ни общност.“
Сценичните картини заимстват реалността на съня. Символите и образите допълват чувството за непреживяното познато. “Нима, когато спя, аз не съм аз?” Сцената се отваря за публиката, която е поканена да бъде част от действието.
По текстове на Годфроа „Микрокосмос“ , из „ Изповеди“ на Св.Августин, из „Болестта на смъртта“ на Маргьорит Дюрас, из „Дух и Любов“ Симон Вейл.
Ю. Сайска: „Представлението е акт на споделяне на непоносимото, свързано с кризите в близостта. Драматизирането на реалностите, свързани със способността ни да обичаме, носят облекчаване на психичната болка.“
Леда Христова-Паташева: „Това представление чрез своите най-съкровени изповеди търси и рови надълбоко във всички пластове в човешката ни същност, възвисявайки я от катарзис към душевен екстаз. То е продължение на недоизказани изречения, отговор на незададени въпроси, изтанцувано неподражаемо от Юлияна, която е и тишината, и причината за шума на вятъра, и вкуса на сълзата.
Радвам се, че съм част от преживяното".
Елица Алексиева: "Интервюта с душата" е представление, което лекува, отключва съкровени теми и въпроси към нас самите, изконни. Истинското свързване с другите минава през свързването със себе си. В интимността на случващото се текстът, "сънуването", "отесняването" в привидното ограничение на физическата реалност, разцеплението и страхът да допуснем другите, като далечен, пречистващ звук постепенно навлиза умиротворението.
Представлението е реализирано с финансовата подкрепа на Министерство на културата и в партньорство с Галерия ЕТЮД.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)