Избрани Новини

ГЕРБ представи политическата си платформа за евроизборите

"ГЕРБ ще акцентира върху изпълнените си ангажименти към гражданите", подчерта Цветанов

ПП ГЕРБ представи политическата си платформа за европейските избори на 26 май. Това се случи на специално събитие в зала „Азарян“ в НДК, на което присъстваха над 500 души. Приоритетите на партията в европейските и националните политики бяха представени от кандидатите на ГЕРБ за членове на Европейския парламент – начело с водача на листата Мария Габриел.
„Навсякъде по света в момента България се дава за пример. Колкото повече се отдалечава във времето Българското председателство на Съвета на ЕС – толкова повече членките на Съюза си спомнят с добро за всичките успехи, които извоювахме. Нека само бъдем внимателни и да не се поддаваме на провокациите, защото БСП нямат друго, което да покажат. Те нямат един успех, с който да се похвалят. Нищо друго не им остава, освен да опитат да ни вкарат в компроматната игра“, заяви по време на събитието председателят на ГЕРБ и министър-председател на България Бойко Борисов. По думите му европейските избори са изключително важни и след тях, за съжаление, много троянски коне ще влязат в Европейския парламент. „В момента имаме един българин на най-висок пост в света – Сергей Станишев, лидерът на ПЕС. Невключването му в листата показва, че нашите опоненти вече нямат нищо общо с европейските социалисти – това ще бъде тълкуванието навън. В листата на БСП има само един, който може би разбира от европейска политика – това е Деница Златева. Другото е - шпионин, Държавна сигурност, шпионин, Държавна сигурност“, коментира Бойко Борисов. Той се обърна към кандидатите за евродепутати с думите: „Нанесоха ни тежък удар. Убеждавайте хората, че ще бъдем по-добри. БСП само си измислят разни легенди за себе си и вярват докрай в тях. Това е много тежък синдром. Те са забравили всичко друго и си вярват, че са борци“, каза още министър-председателят.
Предизборната политическа платформа на ГЕРБ се отличава от други с това, че никъде не се говори лошо за Европа и политиките на ЕС. Дори напротив – заложените приоритети в платформата се припокриват изцяло с тези на Европейската народна партия – кохезионна политика, отбрана, миграция и др. Това заяви на свой ред зам.-председателят на ГЕРБ и председател на Националния предизборен щаб на партията Цветан Цветанов. Той подчерта, че в предстоящата предизборна кампания ПП ГЕРБ ще акцентира върху изпълнените си ангажименти към гражданите, върху това как работата на евродепутатите се отразява пряко върху живота на хората, както и върху визията ни за бъдещето на ЕС. „Ние сме българи и независимо от коя партия сме - трябва да защитаваме българските интереси“, категоричен бе председателят на Националния предизборен щаб на ГЕРБ.
В Европейския парламент ще работим за основните ценности - защитата на личните данни и сигурността на европейските граждани. Цифровите умения стоят най-високо за нас в дневния ни ред. Защото съвсем скоро над 90% от работните места ще изискват такива, а днес над 40% от европейските граждани ги нямат“, посочи еврокомисарят по цифрова икономика и цифрово общество и водач на листата на ГЕРБ и СДС Мария Габриел. Тя съобщи, че ще се работи и за осигуряване на киберсигурност, ясни и етични правила за изкуствения интелект, изграждане на европейски суперкомпютър от световна класа, дигитализация на културното наследство и неговата достъпност, осигуряване достъп на всички европейски граждани до каталога на европейските филми, реализиране на първата самостоятелна програма „Цифрова Европа“. „Само така можем да превърнем Европа в лидер и да изпратим ясно послание до нашите партньори“, заяви Мария Габриел.
„Новината, че след 2022 г. европейските пари за България ще спрат е фалшива, средствата дори ще се увеличат. Всеки човек, който има нужда от европейско финансиране, ще го получи“, каза евродепутатът Андрей Новаков.
Eвродепутатът Андрей Ковачев представи платформата в здравеопазването. Той обясни, че ще се работи за по-добра спешна медицинска помощ, изграждане на здрaвно-информационна система, равен достъп до здравеопазване на всеки гражданин и др. Той представи и приоритетите в ресор „Външна политика“, сред които са завършване на присъединителния процес на Западните Балкани, добро сътрудничество с Турция в областта на сигурността, икономиката и енергетиката, единна политика по отношение на Близкия изток, инвестиционен план за Африка и др.
„Когато цифрите говорят, и опозицията мълчи. България в момента има най-добрите икономически показатели в новата история на държавата“, заяви Ева Майдел, която представи приоритетите на ГЕРБ в сектор „Икономика“, а именно - завършване на единния европейски пазар, българско производство с висока добавена стойност, нови пазари за българските стоки и услуги, пазари без двойни стандарти, намаляване на бюрокрацията и др.
Асим Адемов представи платформата в сектор „Образование“, която предвижда равен достъп до образование, преодоляване на неграмотността чрез качествено образование и връщане на децата в класните стаи.
„В кохезионната политика целите са пет – по-близо до гражданите, по-добра свързаност, по-социална, по-зелена и по-интелигентна. В регионалната политика ще работим за това, да няма различия в регионите и да развием трансгранично сътрудничество“, съобщи на свой ред Лиляна Павлова по отношение на приоритетите в сектор „Регионално развитие, кохезионна политика и транспортна инфраструктура“.
Изграждане на общ отбранителен капацитет като европейски стълб на НАТО, увеличаване разходите за отбрана, така че да достигнат 2% от БВП до 2024 г., засилване на отбранителната мобилност в ЕС, създаването на Европейски фонд за отбрана засилено сътрудничество между ЕС и Великобритания и след Брекзит, подкрепа на позицията на ЕС спрямо Русия, спазване на международното право, общоевропейска стратегия за борба с корупцията – това бяха само част от приоритетите на ГЕРБ в сектор „Отбрана“ – представени от Емил Радев.
Ивелина Василева обяви, че ГЕРБ ще работи за изграждането на модерна водоснабдителна инфраструктура, подобряване качеството на въздуха, борба с изменение на климата, осигуряване зелени работни места, стимулиране на иновациите, преход към кръгова икономика и др.
„Ще работим по пет основни стълба - енергийна сигурност, обединение на европейските пазари, декарбонизация на икономиката, възобновяема енергия, енергийна ефективност“, бяха думите на зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков.
Зам.кметът на Смолян Марин Захариев представи приоритетите в сектор „Земеделие“ и „Социална политика.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)