Избрани Новини

Чужденци играха български хора на площада в Добринище

Следващата събота ще гостува Фолклорен ансамбъл "Веселие” от град Симитли

Невероятно шоу за гостите от страната и чужбина спретнаха кметството и читалището в град Добринище в съботната вечер. На площада се извиха кръшни народни хора, а българи и чужденци се хванаха ръка за ръка, за да играят заедно. Специален гост на стартиралата на 2 юли инициатива „Добринищко лято” този път бяха Ансамбълът за народни песни и танци „Шумен” с ръководител Катя Кайрякова и децата от Фолклорен ансамбъл „Гайтан” – село Първомай.

Певци и танцьори дадоха уроци на чужденците, които имаха желание да научат някоя родна песен или български народен танц. „Има огромен интерес от туристите към нашата проява, която ще продължи до 10 септември. Тя се финансира от община Банско и е под патронажа на общинския кмет Георги Икономов. Целта ни е да популяризираме и съхраним фолклорните традиции и обичаи. Концертите ще са между 1 и 2 часа всяка съботна вечер, на сцената се показват и български обреди”, каза секретарят на Читалище „Димитър Благоев – 1925 г.” Ани Парапунова.

В повечето музикални събития ще участват изпълнители от региона, но има и гостуващи ансамбли от страната, Македония и Гърция. На 2 юли стотици жители и гости танцуваха заедно с ансамбъл от македонския град Кочани и с Ансамбъл за народни песни и танци „Чепино” – Велинград. Следващата събота ще гостува Фолклорен ансамбъл „Веселие” от град Симитли. Фолклорната палитра и феерията от песни, танци и обичаи привлича туристи от курортите Банско и Разлог, както и от Неврокопския край. Всеки път веселбата продължава до късно вечерта.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов