Уникална традиция за Великден пазят в Добринище /снимки/

Младите булки, вдигнали сватба в дните от Благовец до Великден, получават от всички роднини яйца

Уникална традиция за рисуване на яйцата за Великден пазят от векове в Добринище. Те използват технология, при която шарят яйцата с ръчно изработена дървена писалка и разтопен пчелен восък, а на Велики Четвъртък сутринта ги боядисват. Ритуалът в Добринище се предава от по-старите на по-младите.

Младите булки в Добринище, вдигнали сватба в дните от Благовец до Великден, получават от всички роднини яйца. Всяка събира поне по 200 -300 броя, а в деня преди Велики Четвъртък ги шарят с топъл восък със символите на пролетта.

Ирина Пчелина: "На младите се даваа яйца, за да ги нашара, да са червени за да им е червен живота хубав да се родаа бели румени червени деца."

Нашарените, боядисани в червено яйца, младите невести подреждат в празнична кошница за празника.

Ани Парапунова –секретар на читалището в Добринище: "И гостите, и жителите на Добринище получават яйца от всички невести със свекървите, които разнасят на втория ден Великден".

На ритуала по шарене на яйцата с восък момичетата в Добринище се учат от малки.

Магдалена Маврикова: „Просто бабите така ни карат да правим и ние така запазваме традицята на България."

Най-важният ритуал в Добринище е укрясаването на яйцата за Великден. А традицията да ги шарят заедно и млади и стари тук спазват всяка година, съобщава БНТ.Снимка на Деня

Златна есен в парк "Кайлъка"