Избрани Новини

Цяло лято чужденци ще пеят и играят на мегдана в Добринище

"Добринищко лято" събира фолклорни изпълнители и състави всяка съботна вечер

Невероятно шоу за гостите от страната и чужбина подготвиха кметството и читалището в град Добринище, информира standartnews. Миналата събота стартира юбилейното пето издание на инициативата „Добринищко лято". Всяка съботна вечер на сцената се провеждат концерти на любителски и професионални състави, класове и школи. Певци и танцьори дават уроци на чужденците, които имат желание да научат някоя родна песен или български народен танц.

"Има огромен интерес от туристите към нашата проява, която ще продължи до 10 септември. Тя се финансира от община Банско и е под патронажа на общинския кмет Георги Икономов. Целта ни е да популяризираме и съхраним фолклорните традиции и обичаи. Концертите са над един час, показват се и български обреди", разкри секретарят на читалище „Димитър Благоев – 1925 г." – Ани Парапунова.

При лошо време концертите са в читалищния салон. В повечето от тях участват изпълнители от региона, но има и гостуващи ансамбли от страната, Македония и Гърция. Фолклорната палитра и феерията от песни, танци и обичаи предизвикват много голям интерес сред нашенци и чужденци. Местните хора и гостите на Добринище се хващат на кръшни народни хора, които изпълват целия площад пред сградата на кметството в града. Понякога веселбите продължават до късно вечерта, както и уроците по пеене и танци за чуждите туристи.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов