Избрани Новини

Село Долен и хората там омагьосват

Доброволци събират средства за реставрацията на храм "Свети Никола"

Църквата „Свети Никола“ в с. Долен е изградена през 1834-та година. Вярващи от цялата страна я смятат за едно от светите места, на които се случват чудеса. В момента доброволци събират средства за реставрацията на храма, инхформира БНР.

Млади архитекти, обединени в организация под името „Мещра“, са се събрали заради желанието си да запазят и предадат знанията на старите майстори. Арх. Мирела Кафкова споделя: "Вече няма майстори. Майсторите са възрастни, няма чираци, няма на кого да се предава знанието. Опитът в едни момент ще се изгуби. Това ни светна като аларма, че това знание трябва някой да го документира и ако може, да се предава".

Запазването на знанието е нужно не само заради историческата ценност. Много от къщите в архитектурния резерват с. Долен се нуждаят от реставрация в различна степен, а без традиционните строителни техники това не може да се изпълни автентично. В рамките на фестивала „Зенит“ архитектите от „Мещра“ се опитаха да предадат и на посетителите своето вдъхновение.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов