Избрани Новини

Старият храм в село Долен се нуждае от ремонт

За ремонта на черквата досега се разчита на дарения

От ремонт се нуждае храмът “Свети Никола” в гоцеделчевското село Долен. Черквата е изградена през 1834 година и се намира в старата част на селото, която е обявена за архитектурно-исторически резерват. През последните години най-належащите ремонтни дейности в храма са извършвани с дарения.

За ремонта на черквата досега се разчита на дарения. Най-много помагат доленци, които през годините са напуснали селото, но милеят за родното място. Даряват и други хора. За поправянето на покрива средства е дал Любомир Пенев, който си е купил къща тук. Храмът обаче се нужадае и от ремонт отвътре. Необходимо е да се поправи таванът, както и да се освежат стенописите. В храма и в старата част на селото често идват туристи. Долен е обявен за архитектурно-исторически резерват.

Тафик Мехрем - краевед: "От този резерват имаме всичко 160 къщи, които 60 къщи са обявени за архитектурни паметници на културата и са запазени. И така.Тука е кипяло много живот."

През последните години къщи тук са си купили както наши сънародници, така и чужденци. Повечето от тях реставрират старите постройки и им вдъхват нов живот, съобщава БНТ.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)