Избрани Новини

Баби стягат къщи за туристи в Долен

Жителите на китното родопско село се стягат за фестивала "Зенит Фюжън Фестивал"

Жителите на китното родопско село Долен се стягат за фестивала „Зенит Фюжън Фестивал", който ще е от 24 до 26 юни. Атрактивното събитие ще приеме само 300 гости в селището, а местните хора стегнаха къщите си, за да посрещнат подобаващо участници и зрители на музикалната проява. „Населеното място е обявено за архитектурен резерват през 1977 г., в него има архитектурен комплекс от 70 къщи – паметници на културата. За нас развитието на туризма е приоритет и помагаме на този бранш. Не е случайно, че все по-често се организират мащабни фестивали в нашата община", твърди кметът на Сатовча Арбен Мименов.

Не само музика ще оглася в продължение на три дни населеното място и планината, но и ще има много тематични работилници. Акцент е поставен и върху народните обичаи и тяхното място в глобалния свят. Кулминацията в програмата ще бъдат концертите на най-актуалните български групи, които смесват фолклорна музика със съвременни жанрове - Мерудия, Тъпани и гайди, Oratnitza, Kottarashky, Dharba, Женският хор за автентично високо пеене от Сатовча, участници от Белгия, Холандия, Мексико. Фестивалът ще срещне високата технология и традиционните стопански похвати, красотата на народните носии и съвременната мода, глобалните комуникационни канали и архаичните песни и поеми.

„Вече свикнахме с подобни събития. Миналата година се проведе тук друг голям фестивал. Готови сме да посрещнем участници и гости", категорични са жителите на Долен, пише standartnews.com.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов