Избрани Новини

Кюстендил грабна европейски приз за СПА туризъм

Минералните извори и легловата база спечелиха признание за общината

Кюстендил грабна първа награда за иновативен СПА и балнеотуризъм на Европейската СПА Асоциация (ЕСПА). 

"Престижното отличие е успех за цяла България, не сме изненадани от доброто представяне на общината", каза Соня Алексиева, експерт на Български съюз по балнеология и спа туризъм (БСБСПА). 

СПА туризмът в общината е отличен от журито на ЕСПА на конференция във френския град Виши.

"Кюстендил е с десетилетни традиции в този вид туризъм. Преди 50 г. бе с изключително реноме, което с упорита работа, малко по малко, възстановяваме", разясни Сийка Кацарова – зам.-председател на УС на БСБСПА. Тя е била избрана за зам-председател на ЕСПА, което значи, че България отново е видима на европейската туристическа карта, открои Алексиева. 

12 общини от ЕС са кандидатствали за отличието, което значи, че страната ни е преборила голяма конкуренция, припомни Кацарска.

"Нека подобни отличия ни помогнат да си спестим лошия опит, който наблюдаваме в части от Черноморието – презастрояването", призова тя. По думите на Кацарска, миналата година наградата за иновативна дестинация е взета от Поморие, Хисаря пък е била номинирана.

Причините за наградата на Кюстендил са доброто разработване на топлите минерални извори, мекият климат, дългите пролет и есен. Това са прекрасни условия за СПА и балнеотуризъм. "Минералната вода и лечебната кал, добита от торфеното находище, са идеални индикатори за високото равнище на СПА услугите в региона. Изворите са 40, а водата е с температура 74 градуса и преди употреба с изстудява в открити басейни", уточни д-р Татяна Ангелова, изп. директор на Националната специализирана болница за физикална терапия и рехабилитация. 

Ангелова поясни също, че голямото съдържание на сулфидни елементи и сероводород в изворите са предпоставки за силен лечебен ефект на водата в Кюстендилско.

"В Кюстендил има 35 обекта в сферата на СПА и балнеотуризма за настаняване с капацитет 1300 легла. За да промотираме този вид туризъм, трябва да имаме база и инфраструктура. Кюстендил е дестинация, свързана с историята на балнеотуризма още от времето на Римската империя. Там са изграждани най-големите центрове за възстановяване на войските. Курортът е подходящ за лечение на заболявания след химични и термични изгаряния, при проблеми с опорно-двигателния апарат, невралгични и гинокологични заболявания и т.н.", каза още д-р Ангелова.

ЕСПА, дала наградата на Кюстендил, е най-влиятелната туристическа асоциация на континента, припомни Румен Драганов – директор на Института за анализи и оценки в туризма. 

"Тя обединява всички европейски държави, а тази година ще се привлекат и членове извън ЕС. Тази асоциация задава приоритетите за развитието на СПА туризма, сега и България активно се включва в инициативите й. У нас трябва да се развиват туристическите бизнес паркове, както и да се регламентира ползването само на естествени минерални ресурси за съответния регион", допълни Драганов. 

От 208 НПО-та, регистрирани в Министерство на туризма, само 2 участват в международни съюзи.

"Неучастието на бъларския туризъм в големи туристически форуми не е добра тенденция. Например, липсата на активнот от страна на Асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите в европейски и международни съюзи, ги отделя от възможността да следят пулса на развитието на сектора", разказа Драганов. По негови данни 260 обекта развиват СПА туризъм в България, сред които има 13 болници за следоперативно лечение и рехабилитация, 19 петзвездни СПА хотела и 4 тризвездни.

"Трябва туристическият сектор да бъде активен и да работи по европейски модел", заключи Румен Драганов.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов