Избрани Новини

ЮЗУ е домакин на пептиден симпозиум

Симпозиумът ще продължи три дни

Научният форум бе открит днес в Университетския център „Бачиново“. В рамките на три дни доклади и изследвания ще представят 70 учени- професори от Италия, Белгия, Гърция, Полша, както и български учени, докторанти и дипломанти от медицинските университети в София и Стара Загора, от институтите на БАН и от Химикотехнологичния университет в столицата.

Седмият български симпозиум се организира от Югозападния университет и Българското пептидно дружество.

"Неслучайно симпозиумът е в Благоевград и се организира от Югозападния университет, защото в катедра „Химия“ имаме силна група учени, работещи в областта на биологично активните вещества“ - каза доцент Иванка Станкова, началник катедра. Тя представи и темите, с които участват благоевградските докторанти. Сред тях на седмия симпозиум е и Радослав Чайров, който на форума ще представи своето изследване, свързано с модифицирането на противовирусните лекарствени средства с аминокиселини.

"Практиката доказва, че в много случаи към противовирусните препарати хората развиват резистентност, а това налага разработката на нови лекарства, които да действат“-заяви Радослав Чайров.

Пептидите са в основата на живота, който съществува благодарение на две молекули: белтъчини от пептиди и ДНК. Терминът "пептид" е въведен преди повече от 100 г. от немския учен Емил Фишер.

Днес пептидите се използват в съвременните нанотехнологии за ранна диагностика на рака, за забавяне на стареенето и предотвратяване патологичните процеси в човешкия организъм.
В Химикотехнологичния университет в София група учени  с доц.д-р Данчо Даналев изследват пептидите, които имат активност към болестта Алцахаймер.

"Пептидите могат да бъдат прилагани в много области и като лекарствени препарати, и като болкоуспокояващи, а също усилино се изследват и пептидите с противотуморно действие“, обясни доцент Даналев, предава още БНТ.

 



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)