Избрани Новини

5-годишно момче от Разлог взе приз от конкурс за млади изпълнители

Международният конкурс се проведе в Перник

Андрей Звънчаров от Разлог плени публиката и журито на Международния конкурс за млади изпълнители на класически музикални инструменти, който се проведе в Двореца на културата в Перник. Преди шест месеца Андрей започва да посещава уроци по пиано. За краткото време 5-годишният музикант усвоява добре уроците от преподавателка си в Благоевград Анита Богданова. Той получи награда за най-малък участник в конкурса, а специалистите са категорични, че момчето ще се развие като пианист и го очакват много успехи в бъдеще. Малкият изпълнител се представи с пиесата „Въртележка“ по Йордан Гошев и хармоничен блус. Неговата преподавателка Анита Богданова споделя, че Андрей бързо усвоява материала и посещава винаги с желание уроците. Освен пианото, негова страст е още плуването и ходи с хъс на плувния басейн.
В конкурса взеха участие 171 млади таланти от страната и чужбина и въпреки че възрастовата граница е от 6 до 22 години, Андрей, макар и на 5, взе участие.
Международният конкурс в Перник се провежда за 11-ти пореден път и е под патронажа на кмета Вяра Церовска.
Участниците се представиха в три групи- пиано, струнни инструменти, духови и ударни инструменти, разделени по възрастови групи и категории-музикални школи и музикални училища. Пианистите в конкурса свириха на рояла на испанския пианист Мануел Диас, предоставен от Юлияна Манолова. Участниците бяха оценявани от жури, с председател диригента на пернишкия камерен оркестър „Орфей“ Райчо Христов.
Паралелно с музикалния конкурс се проведе и десети юбилеен конкурс за детска рисунка. Над 200 млади художници от школите по изобразително изкуство в страната представиха своите творби. Най-малкият участник в конкурса е на 4 години.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов