Избрани Новини

Ученици пътуват от Разлог до Йерусалим

Спечелиха конкурс за есе за спасяването на българските евреи

Кметът на Разлог инж. Красимир Герчев прие в кабинета си Елена Чокалова от ПГ по Туризъм "Никола Стойчев" и Иван Влахов от СОУ „Братя Петър и Иван Каназиреви“ в Разлог. Младежите спечелиха конкурса за есе върху книгата на Михаел Бар-Зоар „Героичното спасение на българските евреи. Извън хватката на Хитлер“.

Есетата и на двамата, по случайност, са се оказали с еднакви заглавия „Ролята на цар Борис  III в спасяването на българските евреи“. Разликата е в самото съдържание, като Елена пише от името на владетеля, а Иван представя самите събития.

Младежите от Разлог са измежду 17-те ученици и 3-ма преподаватели от цялата страна, които заминават на обучение в Йерусалим, след спечелване на подобен конкурс. Групата от България ще бъде предвождана от г-н Яков Джераси- председател на Израело-български институт.

Елена Чокалова е ученичка в 9-ти клас, специалност „Икономическа информатика", а Иван Влахов е в 10-ти клас-чуждоезиков профил. Пътуването на двамата става със съдействието на Община Разлог.

На срещата в кабинета на кмета на Разлог присъстваха зам.-кмета по социалните дейности инж. Венцислав Гърменов, н-к отдел „ОКМДС“ Нина Кисова, както и преподавателите на учениците г-жа Соня Крънчева и г-жа Анета Тумбева.

Инж. Герчев изказа благодарност на учителите, че са насочили учениците към темата за евреите, а на децата, че са положили толкова усилия за успешното справяне.

"Вие сте един добър пример не само за вашите връстници, но и за всички нас“, каза инж. Герчев и допълни, че темата е сериозна и жестока, но трябва да се помни и тази част от историята на човечеството.

Учениците споделиха, че с нетърпение очакват заминаването в Израел, където ще съберат още много мнения и знания по темата.

В Йерусалим те ще имат възможност да се срещнат с много публични личности, историци и учени, а тяхното заминаване е в края на месец май. 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов