Министър Московски ще разговаря с представители на синдикатите на гръцките фермери

Ще да бъде направен опит за споразумение с гръцките власти за вдигане на блокадата

Всички гранични пунктове с Гърция са затворени за движение, съобщават от МВР.  Очаква се след час на пункт „Кулата” областният управител на Благоевград Бисер Михайлов и транспортният министър Ивайло Московски да се срещнат с представители на синдикатите на фермерите и стачния комитет от гръцка страна.

За 13.00 часа е насрочена среща между браншовите организации на българските превозвачи, стачния комитет, който организира контраблокадата, представители на фермерските съюзи в Солун и протестиращите земеделци в Серес.

Контрапротестът на българските превозвачи е безсрочен и ще бъде спрян само, ако гръцките фермери прекратят действията си, с които парализират движението през границата, каза Асен Въжелиев от Управителния съвет на Съюза на Международните превозвачи. 

В момента сме 10 човека от стачкуващите тука. Пропускаме само майки с деца, бременни жени и тежкоболни. Има коли, има хора. Спокойна е границата. Това е засега положението. Няма яснота още кога ще освобождаваме границата. Ние ще останем докрай, да.

От близо месец ситуацията по българо-гръцката граница е усложнена. Заради неспазените обещания от страна на гръцките фермери, които бяха обявили график за пропускане на камиони, българските превозвачи обявиха контраблокада.