Избрани Новини

Парламентът иска ЕК да започне наказателна процедура срещу Гърция

Твърдението на гръцката страна, че нямат влияние върху процеса, очевидно не е вярно, заяви транспортният министър

 Народните представители приеха единодушно декларация, в която призоваха Европейската комисия да започне наказателна процедура срещу Гърция, заради блокадата на българската граница, съобщи БНР. В документа се настоява Атина да предприеме необходимите действия за справяне със ситуацията. Председателят на външната комисия в НС Джема Грозданова прочете съдържанието на декларацията:
43-тото Народно събрание не приема блокирането от гръцка страна на пропускателни пунктове на границата с България. Настоятелно приканва гръцките власти да предприемат необходимите мерки за въвеждане на ред и за осигуряване на свободно движение през границата. Настоява отговорните български институции да продължат усилията си в посока на разрешаване на кризата в двустранен план.
Транспортният министър Ивайло Московски каза, че действително подтиква българските превозвачи към незаконни действия с подкрепата си за тяхната блокада. Според него и гръцката държава може да направи необходимото, но не се заема.
Гърция, според мен, има отношение към България. Твърдението от тяхна страна, че нямат влияние върху процеса и е извън контрол, очевидно не е вярно. Няма как тогава да гарантират и за по няколко часа отваряне на границата, подиграват се брутално с пет или шест хиляди камиони. Не вярваме, че ако пак се осигури времеви прозорец, той ще функционира устойчиво, затова сме поискали на сто процента вдигане на блокадата от тяхна страна. На второ място, искаме тяхната полиция да осигури кордон и трасе, за да не могат да се върнат и отново да поставят техниката там, коментира Московски.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов