Избрани Новини

Седмица за борба със затлъстяването провеждат в Разлог

Ще разпространяват материали за правилното и здравословно хранене

Седмица за борба със затлъстяването ще се проведе в Разлог, информира БНР. Целта на кампанията е информиране на населението за начина на здравословно хранене, като се акцентира върху вредните навици при храненето, преодоляването на проблема със затлъстяването при децата и ограничаване тенденцията за нарастване броя на хората с наднормено тегло.

В рамките на седмицата за борба със затлъстяването в Разлог ще се разпространяват информационни материали за правилното и здравословно хранене и ще се провеждат обучения в училищата под мотото „Здраве и движение в учебното заведение”.

От Здравната инспекция предупреждават, че затлъстяването е сериозен здравен проблем, който значително повишава риска от развитие на високо кръвно налягане и мозъчен инсулт, исхемична болест на сърцето, диабет тип 2, нарушения на мастната обмяна, жлъчно-каменна болест, хормонални нарушения, ставни заболявания, някои видове рак. Затлъстяването създава и психо-социални проблеми, предупреждават още от инспекцията.

Според експертите хората с наднормено тегло не трябва да се подлагат на драстични диети. Понижаването на теглото не трябва да е с повече от 0,5 кг на седмица. Прилагането на много нискокалорийни диети и гладуване е вредно за здравето и не води до траен резултат, обясняват специалистите. При хората със затлъстяване се препоръчва медицинска консултация за определяне на подходяща програма за хранене и двигателна активност.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов