Избрани Новини

Все повече обедняват българите в Западните покрайнини

В Босилеград фабриките отдавна са закрити

В тежко икономическо положение се намират българите в Босилеград, съобщава БНТ. По думите на сънародниците ни, там работа няма, а повечето фабрики отдавна са затворени. Голяма част от хората търсят препитание у нас или заминават в чужбина за да изхранват семействата си.

Невенка Костадинова има малка фабрика за мебели, в която работят 100 човека. Повечето от тях са българи.

“За 15 години ни един инвеститор не е дошъл да открие реални работни места, които ще задържат хората тука в Босилеград. Ние сме принудени да напускаме вековните огнища, търсейки парче хляб”, каза Невенка Костадинова – работодател.

Около 5000 българи живеят в Босилеград. Преди години те са намирали работа в дървообработването и селскостопанските предприятия. Повечето от тях обаче са закрити.

“Босилеград има условия и за селско стопанство, и за производство на здрава храна. В момента обаче няма кой да инициира и да направи инфрастуктура, за да тръгне икономическото развитие на страната”, добави Невенка Костадинова.

Според Костадинова, за да се съживи отново регионът, трябва двете държави- България и Сърбия, да намерят заедно решение и да привлекат инвеститори.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов