Избрани Новини

Сръчните домакини от гоцеделчевското село Лъжница се развихриха

Точат за зимата най-вкусните варива: домашна юфка, макарини и кускус

Сръчните домакини от гоцеделчевското село Лъжница използват слънчевите ноемврийски дни, за да наточат за зимата най-вкусните варива като домашна юфка, макарина и кускус, пише infomreja.bg. Макарината е една от обичаните от всички поколения традиционна закуска не само в Лъжница, но и в съседните села Корница и Брезница.

Сръчните домакини се събират на седенки, особено в последните есенни дни, когато полската работа е приключила и точат по стотици листа за вкусното ястие.

Макарината прилича най-вече на макароните. Наточените листа за баница се режат на ленти и се оставят да изсъхнат, след което после жените ги препичат леко във фурната за трайност.

Лъжнишката макарина е прочута в Гоцеделчевския регион, защото изкусните майсторки на точенето я правят от съвсем тънки листа. Някои дори в самото тесто за корите слагат яйца, а след самото приготвяне на ястието го заливат и с домашно масло.

Освен макарина домакините от Лъжница за зимата се запасяват и с вкусна домашна юфка, като много от тях правят и кускус и прочутата в региона трахана.

Седенките пък за точене на корите са придружени винаги с топла и вкусна баница, която приготвя една от възрастните жени, като с нея черпи всички сръчни майсторки на точилката в селото.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов