Избрани Новини

Автентични обредни песни от Брезница ще звучат в Благоевград

Днес от 11 часа в студиото на Радио Благоевград - голям концерт на певиците

Днес от 11.00 часа в Голямото концертно студио на Радио Благоевград концерт ще изнесе Фолклорната група при Читалище "Петко Рачов Славейков - 1938" в село Брезница, община Гоце Делчев. Те спечелиха наградата на Радио Благовград за съхраняване и популяризиране на автентичните местни традиции и фолклор, присъдена им за участието на тазгодишното XIV-то издание на Събора на народното творчество "Пирин пее".
Концертът ще бъде не само едно пътешествие из традициите на едно от най - големите села в община Гоце Делчев, но и образователен, защото е много интересен за хора, занимаващи се с фолклорна музика и с етнология. Групата с ръководител Насие Кусин изпълнява стари автентични обредни песни, характерни за село Брезница, забележителни са и костюмите - обличат се с много стар еднопрестилчен костюм, възстановен от Салих Буковян по спомени на възрастните жени в селото. Особено ценен е един елемент от брезнишкото традиционно облекло - това са везаните шалвари. Те са забележителни с това, че всеки чифт е уникален, в бродерията има истинска сърма, конците са оцветявани с естествени багрила и са бродирани върху ръчно тъкан избелван плат. "Това са остатъци от един отдавнашен и може би остарял свят, но ценен, защото допринася за колорита и богатството на съвременния забързан и глобализиран свят." - коментира Салих Буковян.

Наградата, която Радио Благоевград връчва, е израз на подкрепата на Радиото на Югозапада на младите хора, които имат нужда от изява, на ентусиазма им за съхраняване на традициите на своето родно място и не на последно място - израз на подкрепа на малките населени места.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов