Избрани Новини

Петрелик се гордее с хиляда годишен дъб

Обиколката му е 7 метра и 62 сантиметра

Хиляда годишен дъб е гордостта на село Петрелик, община Хаджидимово. Въпреки че не печели титлата "Дърво на Европа", той е най-старият прдставител на своя дървесен вид у нас, предаде ТВ Запад.

Каква е историята на дъба, кога точно е посаден, дали появата му на това място е случайност - и най-старите хора са забравили неговата история. От хиляда години е тук, а през последните 60 изглежда по един и същ начин.

"Помня го все такъв. Местността се казва Буек и така му казваме на това дърво - Буешкият дъб. Още от 1925г., когато се заселват предците ни в Петрелик - бежанци от Беломорието, го помнят все такъв. Може да е още от времето на цар Самуил. Много старо дърво е. В корените му извира вода, ние сме я каптирали, извели сме чешма и си направихме беседка. Правим много родови срещи на това място. Ние, ловджиите от Петрелик, си правим тук откриване на лова. Наскоро имаше германска филмова продукция, филмът се снимаше в Петрелик и се направи тук общоселски курбан. Той е символ на селото. Участвахме в съревнованието за най-старо дърво в Европа, но не му направихме достатъчно добра реклама и не се прояви голям интерес. Иначе обиколката му е 7 метра и 62 сантиметра", разказва Петър Дамянов, жител на Петрелик.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)